Ovo su najzagađeniji gradovi Evrope! Objavljena je lista, a na njoj Beograd se nalazi na ovom mestu!

Alo.rs/ Espreso.rs/ M.G. | vesti 2019-10-21 15:42:10 2019-10-21 15:42:10

Prema podacima o zagađenju vazduha izmerenom u ponedeljak nešto pre 15.00 časova, Beograd se nalazi na devetom mestu najzagađenijih gradova sveta.

Alo!/ Masanori Jošida

Neslavna lista počinje sa dva indijska grada - Delhijem i Kalikutom, slede Daka (Bangladeš), Katmandu (Nepal), dva grada u Pakistanu, Dubaji (UEA), Santjago (Čile) i Sarajevo (BiH), kao drugo zvučno ime.

Uz ime glavnog grada Srbije zagađenje vazduha obeleženo je vrednošću od 133 jedinice, dok je neslavno prva Daka u crvenoj zoni, tj. sa najjačim stepenom zagađenja i vrednošću od 186.

Pročitajte još:

Iako je u svetu mali Beograd zauzeo visoku poziciju ušavši u prvih deset na listi koja govori o ugroženosti zdravlja stanovnika i mogućim zdravstvenim komplikacijama, situacija je juče bila još alarmantija. Prema dostupnim podacima, Beograd se 20. oktobra našao na samom vrhu liste gradova sa zagađenim vazduhom - u crvenoj zoni sa zagađenošću od 169 jedinica.

Današnje podatke potvrdio je i Beoeko Gradskog zavoda za javno zdravlje, takođe stavivši Beograd u narandžastu zonu, ali bez preciznih podataka o meri zagađenja.

Prema tom sajtu, kvalitet se ocenjuje kao odličan - zelena zona, dobar - žuta, prihvatljiv - narandžasta, zagađen - crvena i jako zagađen - ljubičasta.

Sećanje na sve one koji su izgubili svoj život! Obeležen je jedan od najtužnijih ali i najkrvavijih dana u sprskoj istoriji!

AUTOR: Alo.rs/Espreso/T.Đ DATUM I VREME: 21.10.2019. 14:16 - 21.10.2019. 14:27 Sećanje na nacističko streljanje nevinih civila u Kragujevcu 21. oktobra 1941. obeleženo je tradicionalnim "Velikim školskim časom" u Šumaricama. Školski čas u Šumaricama, Foto: Printscreen/Instagram Na manifestaciji koja je počela u 11 časova kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima, izvedena je poema "Pouke iz šume" Aleksandra Šurbatovića koji je i reditelj ovogodišnjeg "Velikog školskog časa".

Uz nesrećno lice "narandžastog" dečaka koji korisnicima sugeriše da je kvalitet vazduha u Beogradu prihvatljiv stoji i obaveštenje o merama opreza. Predočava se da su tegobe moguće kod osetljivih grupa, te da stari, deca i osobe sa oboljenjem srca i pluća treba sa posebnim oprezom borave na otvorenom, te da obrate pažnju otežava li im se disanje, pojačava li se kašalj i da, eventualno, kontaktiraju lekara.

Najdramatičnija situacija je na Starom Gradu, gde je zagađenost obeležena brojem 154. Sledi Novi Beograd sa pomenutih 133 jedinica. Na trećem mestu je mostarska petlja sa 107.

Bonus video

Poplava u Kraljice Marije

 

Expand player
Pogledajte više