Srpska Toskana, vino, čokot
RINA
Srpska Toskana, vino, čokot

RINA

Srpska Toskana, vino, čokot, Foto: RINA

 

Predeo oko Oplenca oduvek je bio poznat po vinovoj lozi, pa se taj kraj sa ponosom naziva prestonicom srpskih čokota, ali i „srpska Toskana“. Porodica Glišić iz sela Šume kod Topole decenijama se bavi vinogradarstvom, a na plantaži sada rade četiri generacije.

Blizanci rođeni u Americi došli u Srbiju! U selu kraj Topole napravili BIZNIS milenijuma! Postigli neverovatan uspeh uzgajajući OVU VOĆKU! (FOTO/VIDEO)

AUTOR: Alo/Opanak.net/V.M. DATUM I VREME: 05.07.2019. 18:04 Marko i Luka Maksimović dvadesetjednogodišnji su blizanci rođeni u Americi, sa srpskim poreklom. Njihova odluka da se iz Los Anđelesa presele u selo Božurnja, nadomak Topole da bi uzgajali borovnice iznenađuje mnoge koji ih upoznaju.

 

„Prvi čokot je posađen oko 1900. godine, moj pradeda ga je posadio, a postoje i pisani podaci o tome. Imali smo nekad 96 hektara vinograda“, rekao je Aleksandar Glišić.

Srpska Toskana, vino, čokot

RINA

Srpska Toskana, vino, čokot, Foto: RINA

 

U vinogradima ove porodice sada ima 12.000 čokota, a domaćini kažu da je rod u proseku 25 tona kvalitetnih grozdova po hektaru. Međutim, sve je to zahvaljujući prirodi, koja je, kako kažu, na ovom području odradila svoj deo posla.

 

„Naša geografska širina i dužina je ista kao u oblasti Šampanj u Francuskoj, tako da imamo idealne uslove za proizvodnju grožđa“, kaže Aleksandar, a sa njim se slaže i njegov otac Zdravko, koji je upravo zahvaljujući grožđu odškolovao decu.

„Ovde su specifična strujanja vazduha, a sama zemljina podloga i brežuljkasti predeli savršeno odgovaraju čokotima i daju vinu muskatnu mirišljavost“, objašnjava Zdravko.

Srpska Toskana, vino, čokot

RINA

Srpska Toskana, vino, čokot, Foto: RINA

 

Najstariji u domaćinstvu Glišića je deda Tomislav (84), koji i dalje radi, obilazi vinograde i pomaže svojim savetima.

„Ne bi kralj došao u Topolu da nije bilo dobro. Ali mora da se radi, bez obzira na sve što nam je priroda dala, da bi se imalo. Ako čekaš da ti padne sa neba, ništa nećeš napraviti u životu“, rekao je Tomislav.

BONUS VIDEO: Neverovatno parkiranje u centru Beograda!