Korona, KBC Zemun
Alo/Vladimir Marković
Korona, KBC Zemun

Alo/Vladimir Marković

Korona, KBC Zemun, Foto: Alo/Vladimir Marković

Kako navode naši izvori iz Vlade, do danas u podne test samoprocene odradile su 12.724 osobe.

- U Srbiju je od petka 18. septembra od 18 sati, do ponedeljka u 12 sati ušlo 12.724 lica, koji su odradili test samoprocene i koji su pod nadzorom. Od toga, njih 20 je dobilo preporuku na osnovu popunjenog upitnika da se javi u kovid ambulantu - navodi izvor Telegrafa.rs.

Nadzor nad našim građanima koji se vraćaju iz ove četiri zemlje počeo je u petak u 18 sati.

Svaki naš ili strani državljanin sa boravkom u Srbiji, koji sada uđe u našu zemlju, dobiće na graničnom prelazu obaveštenje da u roku od 24 sata treba da se prijavi zdravstvenim vlastima u Srbiji, i o svim drugim obavezama... U njemu se ističe da ovaj nadzor ne podrazumeva zabranu kretanja, tako da nema samoizolacije.

Prijava se radi elektronski, putem sajta www.e-zdravlje.gov.rs . Na ovom sajtu, naime, povratnici treba da urade test samoprocene na korona virus.

Rezultat testa će biti pokazatelj da li je potrebno da se jave u Kovid ambulantu.

Oni koji nisu u mogućnosti da ispune onlajn upitnik, treba telefonom da pozovu Institut ili Zavod za javno zdravlje u svom gradu ili opštini i dobiće sva neophodna uputstva.

Građanin koji popunjava test treba rezultat da odštampa ili sačuva, kako bi imao dokaz o urađenom testu, saopštila je juče u Vladi Srbije.

Građani ne treba po automatizmu da idu u kovid ambulante pri povratku iz inostranstva, već samo oni koji, nakon što urade test, dobiju takva uputstva.

Naime, period posebnog zdravstvenog nadzora traje 10 dana. Zato, svi oni, koji, kada su uradili prvi put test, nisu dobili uputstvo za odlazak u kovid ambulantu, treba još jednom da urade test nakon 10 dana.

Ukoliko rezultati tada pokažu da nema opasnosti od infekcije, posebni zdravstveni nadzor za njih prestaje da važi.

Ukoliko se nakon urađenog testa, građanin dobije obaveštenje da treba da se javi lekarima, nebitno da li ga radi prvi ili drugi put, on to treba da učini u kovid ambulantu nadležnog doma zdravlja.

Pročitajte još: