Ovo je bolnica u Batajnici koja će lečiti kovid pacijete

Alo!/J. Đ. | vesti 2020-12-04 22:26:11 2020-12-04 22:26:11

Nova kovid bolnica u Batajnici, izgrađena za samo četiri meseca, juče je primila prve pacijente! Otvaranju ove zdravstvene ustanove, koju je zbog impresivnog izgleda Tatjana Adžić Vukičević, direktorka te bolnice uporedila sa svemirskim brodom, prisustvovali su i premijerka Ana Brnabić, ministri Zlatibor Lončar i Darija Kisić Tepavčević i direktor KCS Milika Ašanin.

Tanjug/Zoran Zestic

Bolnica ima 930 mesta, i to 680 poluintenzivne i 250 intenzivne nege, devet velikih odeljenja sa po 30-40 kreveta, a primaće pacijente sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

U njoj će raditi iskusni specijalisti iz Kliničkog centra Srbije, najbolje medicinske sestre, tehničari, fizioterapeuti, laboranti, kao i mlade kolege koje su primljene na konkursu, a ustanova će imati i sve potrebne aparate i najsavremenija sredstva.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je juče bio istorijski dan za Srbiju, u svakom smislu.

- Uradili smo za četiri meseca, nešto što ranije nismo za 40 godina, izgradili novu bolnicu - rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da Srbija dobija bolnicu u najtežem trenutku, kada je danima ogroman broj novozaraženih, i preko 800 hospitalizovanih pacijenata dnevno, a pritisak na zdravstveni sistem kontinuiran već devet meseci.

Uloženo 70 miliona evra

Za izgradnju bolnice je uloženo između 27 i 28 miliona evra, dok je sveukupno podizanje bolnice, s opremanjem, koštalo oko 70 miliona evra.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da je ponosan što je Srbija dobila najnoviju kovid bolnicu, kada mnogo bogatije zemlje moraju svoje pacijente da šalju na lečenje u druge države.

- Usred leta kada smo svi pokušali da se opustimo, Vučić je doneo odluku da se izgrade dve kovid bolnice. To govori o našoj viziji. Danas, kada imamo problem sa kapacitetima, sa mestima na intenzivnoj nezi, vidi se značaj ove bolnice - rekao je Lončar.

Vrhunski opremljena, koristiće se i posle epidemije

Odgovarajući na pitanje da li bolnica ima svu neophodnu opremu, Lončar je istakao da je država sve završila na vreme i da su u novoj bolnici postavljeni i instalirani skener, rendgen i ultrazvučni aparati, respiratori kao i sve što je neophodno za lečenje pacijenata.

Direktorka bolnice Adžić Vukičević zahvalila se svima koji su učestvovali u gradnji i opremanju bolnice.

- Kada sam upisivala medicinu pre 25 godina, nisam ni pretpostavila da ću u radnom veku da se sretnem sa ovako teškom epidemijom. Ovakve kliničke slike i stanja nisam imala u svojoj karijeri, ali izborićemo se... Verujem da ćemo se zajedničkim snagama izboriti. Nazad nema, samo napred, svi zajedno - rekla je ona, ponavljajući da je impresionirana zdanjem i kapacitetima koje bolnica nudi - zaključila je lekarka. 

Pročitajte još:

Expand player
Pogledajte više