"NEĆE MU FALITI NI DLAKA SA GLAVE" Ovde je Draža Titu spasao život, a Srbija je celu priču saznala tek juče. Radomir je tad imao četiri godine, ali se svega seća

Sve je počelo od Pranjana

Dragoljub Draža Mihailović
Dragoljub Draža Mihailović, Foto: Arhiva Alo!

Kafana na Ravnoj Gori bila je mesto gde su dva ljuta rivala Josip Broz Tito i Draža Mihajlović sedeli zajedno za kafnaskim stolom i oči u oči razgovarali o sudbini srpskog naroda. I dok pojedini istoričari tvrde da je upravo Tito Draži došao glave, Mihajlović nije dao da vođi partizana na četničkoj teritoriji zafali - ni dlaka.

- Verne Dražine pristalice nisu se libile da Titu naprave problem. Među njima, kako se priča, prednjačio je takozvani Kinez, mali, zdepasti čovek, ali jak kao bik, koji je, kako su mi preneli stari, rekao “ja svoj život dajem za kralja i otadzbinu, i na samo jednu tvoju reč đenerale Dražo, lišiću Tita života, a Draža mu je na to odgovorio da je Titu i njegovoj sviti obećao da im neće faliti ni dlaka sa glave i tako je i bilo - rekao je Radomir Petrović iz Brajića koji je te davne 1941. godine bio četverogodišnjak, ali se vrlo dobro seća Titovog dolaska.

Poslednja Arkanova fotografija skriva užas: Nastala je neposredno pre ubistva, a na njoj nešto jezivo! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/D.S. DATUM I VREME: 16.09.2019. 08:25 "Ispod kaputa je izvadio pištolj "CZ 99″. Tri metka ispalio u Arkana" Ceca Ražnatović, Željko Ražnatović Arkan, Foto: Printscreen Youtube Ko je pravi nalogodavac likvidacije - još uvek se ne zna. Tog 15. januara 2000. godine ispred "Interkontinentala", oko 17 časova stala su dva automobila.

- Sećam se dolaska Broza i konjice, titovke i zvezde na čelu i konjanika koji su nosili kratka naoružanja preko ramena. To je bila cela svita koja je stigla na Ravnu Goru. Ušli su u kafanu i ceo sastanak odigran je iza zatvorenih vrata pod velom tajne - priseća se Radomir.

Kafana u kojoj su Tito i Draža sastančili, ostala je autentična i svojevrsan je spomenik kulture. Danas je zatvorena, a za vlasnike je mnogo više od materijalne vrednosti.

Josip Broz Tito
Josip Broz Tito, Foto: Arhiva Alo

Svetozar Bajić iz Teočina, naslednik je ovog istorijskog objekta i kod njega su ključ i katanac, ali spreman je ukoliko neko želi da radi da mu je ustupi, ali o prodaji iako je imao dosta ponuda – ne razmišlja.

OVO JE ARKANOVA MAČKICA Odrasla u Domu za nezbrinutu decu, u ratu se borila kao muško, a volela... Vođa Tigrova je znao sve o njenom se*sualnom životu (FOTO)

- Ovu kafanu su otvorili moji preci. Te 1941. godine, kad su se Draža i Tito sreli u njoj, držali su je moji roditelji. Izgubili smo je u procesu nacionalizacije 1957.godine. Ja sam se punih 40 godina borio da je vratim i uspeo sam. Kafanu ne bih prodao ni za kakve pare, jer to je moja dedovina, ali ukoliko bi neko želeo da oživi ovo mesto, moguć je dogovor - kaže Bajić koji je juče iskoristio posetu predsednika Aleksandra Vučića i zamolio za pomoć.

Josip Broz Tito
Josip Broz Tito, Foto: Arhiva Alo

Vučić: Pomoći ćemo obnovu kafane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorio se u Pranjanima sa Svetozarom Brajićem, vlasnikom kafane “Bajić”, u kojoj su 1941. gosine Josip Broz Tito i Dragoljub Mihailović razgovarali u četiri oka, da će mu pomoći oko obnove tog objekta, a da kafana ne menja vlasnika.

SRPSKA SNAJKA KUPILA CELU NACIJU Latila se mikrofona, svatovi je slušali u neverici: Ne da lepo peva, nego još peva onu našu, pravu patriotsku (VIDEO)

Nakon manifestacije kojom je obeleženo 75. godišnjica od operacije Halijard u Pranjanima, a tokom izjava za medije, na predlog novinara predsednik je saslušao Svetozara Bajića o problemima sa kojima se suočava i obećao mu pomoć države.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić , Foto: Tanjug

- Pomoći ćemo Vam da renovirate kafanu, a da se ne menja vlasništvo - rekao je predsednik Vučić i u znak dogovora rukovao se sa Brajićem.

- Sanirali smo šta smo mogli, ali krov prokišnjava i ja više nisam u mogućnosti da radiim na njenoj sanaciji - rekao je Svetozar, a predsednik je obećao pomoć.

https://www.alo.rs/vesti/politika/vucic-stao-za-govornicu-a-onda-sasuo-sve-amerikancima-u-lice/252535/vest

- Pomoći vam da renovirate kafanu, ali samo pod jednim uslovom – da se ne menja vlasnik - kazao je Vučić.

PORUKA PREDSEDNIKA! Vučić jednom rečenicom sve objasnio!

U istorijskim spisima se navodi da je sastanak u kafani Bajića na Ravnoj Gori, bio poslednji Titov poziv Draži Mihajloviću, da objedine sve snage u borbi protiv okupatora i krenu u zajednički pohod. Umesto prihvatanja ovog poziva, kako je napisano, Draža Mihajlović je nekoliko dana posle sastanka, izdao naređenje četničkim odredima za napad na Vrhovni štab i partizanske odrede u zapadnoj Srbiji.

BONUS VIDEO: Dragan Đilas posle suđenja sa Goranom Vesićem

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi