LISICA
Profimedia.rs
LISICA

Profimedia.rs

Foto: Profimedia.rs

Besnilo je potvrđeno kod lisice ustreljene na imanju Živote Ćesarević u tom selu, a životinja, po prvim informacijama, nije bila u kontaktu sa ljudima i drugim životinjama. Iz valjevske Veterinarske službe, međutim, upozoravaju da mogućnost širenja opasne bolesti na ovom području i savetuju žiteljima sela da budu oprezni i prijave svako sumnjivo ponašanje životinja.

- Očekujemo i rezultate analize leša još jedne lisice koja je ustreljena na području Pecke na teritoriji Opštine Osečina, dok je slučaj zaražene lisice u Vragočanici treći potvrđeni slučaj besnila na teritoriji Valjeva u poslednjih 15 meseci. To znači da, nažalost, program oralne vakcinacije životinja protiv besnila, koji se primenjuje dva puta godišnje na ovom području nije dao rezultate i apelovali smo na nadležno ministarstvo da nam odobri povećanje broja mamaka po kvadratnom kilometru, koje ostavljamo na ovom području – kaže dr Budimir Višić.

Prethodni slučaj besnila otkriven je početkom februara u Bobovi, samo par kilometara od Vragočanice, kada je u domaćinstvu Milića Markovića ubijena lisica. Nakon toga cello područje lovišta “Magleš” proglašeno je zaraženim od besnila.