Gradilište radnici majstori
Alo!/Masanori Jošida
Gradilište radnici majstori

Alo!/Masanori Jošida

Foto: Alo!/Masanori Jošida

PROČITAJTE JOŠ:

 

Mnogi od njih postaju žrtve prevaranata koji im u firmama u inostranstvu obećavaju sigurne poslove i dobre plate. Poslednji takav slučaj desio se našim ljudima, njih oko 50, koji su otišli u Slovačku.

Situacija je utoliko gora jer su ti ljudi ostali bez para i ne znaju kada će i kako da se vrate u Srbiju budući da su vlasnici firme preko koje su otišli uhapšeni i zadržani u pritvoru. Ti radnici nažalost nisu jedini prevareni koji su pohrlili van granica Srbije na rad. Pre samo godinu dana 23 srpska državljanina uhapšena su u Slovačkoj, a razlog su, kako je objavljeno, lažni ugovori o radu i nepotpuna putna dokumentacija.

Kako je tada saopšteno, oko 5.800 radnika iz Srbije nalazi se u Slovačkoj, a od toga manje od 600 ima pojedinačne dozvole za rad od slovačkih biroa rada, dok su ostale dovele često sumnjive agencije za zapošljavanje. Dakle, jasno je potpuno da bez ozbiljne provere preko koga i koje firme odlazite na rad u inostranstvo, nikako ne nasedajte na priče o velikim platama, dobrom smeštaju i validnim ugovorima. Sve dobro proverite!

Gradilište radnici majstori radnik majstor

Alo!/Masanori Jošida

, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Na to upozoravaju i u Ministarstvu za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja i kažu da Zakon o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti propisuje oblast zapošljavanja državljana Srbije u inostranstvu.

- U skladu sa tim Zakonom poslove zapošljavanja može obavljati Nacionalna služba za zapošljavanje i agencija za zapošljavanje koja ima važeću dozvolu za rad ovog Ministarstva jer ono istovremeno vodi registar izdatih dozvola agencijama. Spisak agencija sa važećom dozvolom nalazi se na sajtu Ministartva - naveli su nadležni.

Ukoliko se spremate na "radni put" u inostranstvo evo šta obavezno morate da proverite i znate

Prvi korak je svakako odabir agencije koja posreduje pri zapošljavanju u inostranstvu. Spisak registrovanih agencija za zapošljavanje, koje imaju dozvolu Ministarstva za rad, nalazi se na veb sajtu Ministarstva i Nacionalne službe za zapošljavanje. Trenutno je registrovano 116 takvih agencija.

Registar Ministarstva i Nacionalne službe za zapošljavanje se ažurira jednom mesečno. Na posao u inostranstvo preko posredničke agencije nikako, ali nikako, nemojte da idete bez prethodno potpisanog ugovora o radu. Kako je rečeno u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, ugovorom koji potpisujete morala bi da bude obezbeđena vaša zaštita propisana zakonom. Ugovor o radu potpisujte pre odlaska u inostranstvo, nikako tek što se na taj put otisnete. Ako vam posrednik kaže da ćete ugovor potpisati tek kad stignete na radno mesto, znajte da nešto nije u redu.

Fabrika, radnici

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

 

U ugovorima bi moralo da bude navedeno obezbeđivanje dozvole za rad, troškova - opštih, sanitarnih i specijalističkih zdravstvenih pregleda i izdavanje uverenja o zdravstvenoj sposobnosti. Takođe, tu bi morali da budu navedeni troškovi prevoza, kao i informisanje o pravima i obavezama po osnovu rada, kao i o uslovima života i rada. Pojedini prevareni radnici tvrdili su da su imali potpisane ugovore o radu, ali je pitanje da li su oni bili validni. Neki radnici u izjavama medijima tvrdili su da su u njima bile samo navedene njihove obaveze, ne i prava.

Takođe, u posredničkim agencijama su dužni i usmeno da vas obaveste o vašim pravima i obavezama.

 

Ukoliko se nađete u neprilici, u kakvoj su se našli radnici u Slovačkoj, pomoć možete da potražite u srpskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, poručuju u Ministarstvu za rad. Srbija je do sada potpisala dva sporazuma o privremenom zapošljavanju naših državaljana u inostranstvu i to sa BiH, Belorusijom i Slovenijom. U slučaju da ste našli posao u nekoj od ovih zemalja, Ministarstvo rada dobija detaljne informacije o tome, što vam, kako su ranije objašnjavali nadležni, daje veću sigurnost i garancije da će vaša prava biti ispoštovana.

Iz svega ovog može se zaključiti da prilikom zapošljavanju u inostranstvu treba da obraćate pažnju baš na svaku stavku u ugovoru, ali i da, kako biste bili bezbedni i sigurni, kroz svaki pomenuti korak prođete što pažljivije.