Beograd, šetnja, građani
Tanjug
Beograd, šetnja, građani

Tanjug

Beograd, šetnja, građani, Foto: Tanjug

 

* Korovska biljka ambrozija donela je mnogo muka našim sugrađanima

* Koncentracija ambrozije u vazduhu je tri-četiri puta iznad graničnih vrednosti

* Najkritičniji dan za Beograđane alergične na polen ambrozije zabeležen je 22. avgusta

Ova godina ostaće zapamćena kao najteža u poslednjoj deceniji po pitanju ambrozije, a muke sa polenom ove korovske biljke trajaće najmanje do kraja septembra.

Udarni talas počeo je oko 20. avgusta, koncentracija polena ambrozije u vazduhu poslednjih dana u Beogradu, koji je definitivno najugroženiji uz teritoriju Vojvodine, bila je tri-četiri puta veća od graničnih vrednosti, a u jednom trenutku čak i 20 puta (po nekim ranije korišćenim parametrima skoro 70 puta iznad granice)!

Pročitajte još:

- Prošle sedmice bilo je manje količine polena ambrozije u odnosu na udarni period između 20. i 23. avgusta. Prošlog ponedeljka je na mernom mestu na Novom Beogradu bilo od 180 do 200 polenovih zrna, što je tri puta više u odnosu na graničnu vrednost koja iznosi 60 polenovih zrna po metru kubnom - ističe Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za polen u Agenciji za zaštitu životne sredine.

Spavam sa ženom rođenog brata već 3 godine, bojim se šta će uraditi ako sazna! Sve je počelo neverovatnim spletom okolnosti!

AUTOR: Kurir/D.S. DATUM I VREME: 09.09.2019. 15:02 Neverovatna ispovest! Par, Foto: Shutterstock, ilustracija Jedan mladić započeo je aferu sa suprugom svog brata i sada ne zna šta da radi. Njegov problem nije usamljen slučaj, a on je ispričao da je sve počelo pre tri godine kada se njegov brat oženio, kao i to da svoju ljubavnicu voli i da ne može bez nje.

Najkritičniji dan za Beograđane alergične na polen ambrozije zabeležen je 22. avgusta, kada su u vazduhu izmerena čak 952 polenova zrna po kubnom metru, te je tako ta sedmica ostala upamćena kao zasad rekordna ove godine.

- Merenja količine polena ambrozije na teritoriji naše zemlje izvode se od 2002, a ova godina biće definitivno najteža po pitanju ambrozije u poslednjoj deceniji - ne ostavlja nikakvu dilemu Mirjana Mitrović.

Beograd

Alo!

Beograd, Foto: Alo!

Ona dodaje da su velike kiše u maju, ali i junu, pogodovale razvoju ozloglašenog korova, kao i da je njegova sezona cvetanja počela ranije u odnosu na protekle godine.

- Cvetanje ambrozije tokom proteklih godina obično je započinjalo od samog kraja avgusta, negde od 28. ili čak početkom septembra. Ove godine to se desilo sigurno petnaestak dana ranije i zaista nikada tako rano nije došlo do cvetanja.

Jaka kiša u Beogradu donela nenormalno zahlađenje! Za samo sat vremena se promenilo godišnje doba!

AUTOR: Alo.rs/I.L. DATUM I VREME: 09.09.2019. 18:01 Sutra malo toplije! kiša, nepogode, vremenska prognoza, Foto: Tanjug Kiša koja je ovog popodneva stigla do Beograda donela je i veliko zahlađenje i pad temperature od čak 12 stepeni!

Još jedan podatak je veoma zabrinjavajući

- Naročito zabrinjava činjenica da se već više od dvadeset dana nalazimo u ekstremno visokim vrednostima, što se odrazilo i na to da se na tegobe sada žale i ljudi koji inače nemaju problem sa ambrozijom, odnosno nisu ranije bili alergični na nju.

Izuzetno visoke vrednosti se očekuju i u drugoj polovini septembra, a problemi alergičnih bi mogli da potraju čak i do oktobra.

- Očekuje se da će ovako visoke vrednosti ambrozije trajati do 20. septembra, ali ne bi trebalo da bude ekstremnih količina kao od pre dve nedelje. Za alergične osobe i to će biti previše, te se savetuje da, koliko je to moguće, ne provode vreme napolju i ne prestaju sa korišćenjem svojih terapija - zaključuje Mitrovićeva.

Zatečen stravičan prizor na zadnjem ulazu u Skupštinu! (FOTO)

AUTOR: Alo/V.M. DATUM I VREME: 09.09.2019. 16:35 - 09.09.2019. 16:50 Haos u centru Beograda. Skupština Srbije, Foto: Alo!/Ognjen Radošević Snažno nevreme je danas oko 16 časova protutnjalo srpskom prestonicom, nanoseći štetu stanovnicima grada. Prethodno je olujno nevreme pogodilo Suboticu i severne delove zemlje. Šteta u Kosovskoj ulici, Foto: Alo.rs DANAS JE CRVENO SLOVO!

Košenje kao jedini vid borba protiv ambrozije u ovom trenutku nema nikakvog efekta jer se tako samo može doprineti raspršivanju polena. Spas u ovom trenutku može da nam dođe samo sa neba i to u obliku kiše. Najbolji efekat oni koji muče sa alergijama osetiće ako padne obilnija kiša koja bi sprala polen ambrozije.

Puni domovi zdravlja

Domovi zdravlja u prestonici prepuni su pacijenata koji se žale na alergije, kojima ceo dan curi nos, kijaju, imaju grebanje grla i kašalj, crvenilo očiju… Interesantno je da su najveće pritužbe građana na ambroziju počele s padom tempe­rature…

Zlatibor, Sokobanja...

Najbolja preporuka stručnjaka za alergične, koja je u 99 odsto slučajeva neizvodljiva, jeste da odu na Zlatibor ili neku morsku destinaciju, pa makar na nekoliko dana. Takođe, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, znatno manje ambrozije ima u Sokobanji, Vranju, Novom Pazaru, Čačku…

BONUS VIDEO: Građevinska mafija beži sa divlje deponije na Čukarickoj padini