Deca
Alo!/Dejan Briza
Beograd, škola, đaci

Alo!/Dejan Briza

Beograd, Foto: Alo!/Dejan Briza

Onima koji još nisu vakcinisali svoje mališane Ministarstvo prosvete ostavilo rok da do 1. septembra ispune tu obavezu

„Država neće biti blagonaklona prema roditeljima koji se ogluše o ovu obavezu i oni će snositi sankcije, među kojima je krajnja izuzeće iz porodice“, upozorio je ministar Šarčević

Roditelji budućih prvaka, koji ne dostave potvrdu o vakcinisanju deteta, snosiće ozbiljne sankcije, među kojima je krajnja izuzeće iz porodice!

Pročitajte još:

To je juče kazao Mladen Šarčević, ministar prosvete, i istakao da je potvrda o vakcinisanju deteta obavezna prilikom upisa u prvi razred osnovne škole. Šarčević je naglasio da Ministarstvo prosvete insistira na vakcinisanju dece i daje rok do 1. septembra za sve roditelje koji to nisu do sada učinili.

- Država neće biti blagonaklona prema roditeljima koji se ogluše o ovu obavezu i oni će snositi sankcije, među kojima je krajnja izuzeće iz porodice - upozorio je ministar Šarčević.

Preporučujemo još:

Inače, za nešto više od godinu dana Prekršajni sud u Beogradu izrekao je 119 osuđujućih presuda roditeljima koji nisu vakcinisali svoju decu, od toga je 36 roditelja kažnjeno novčanom kaznom u visini od 5.000 do 50.000 dinara. U tom sudu kažu da su tokom prošle godine primili 222 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, a da je od početka godine stiglo još šest zahteva.

- U istom periodu doneto je 119 osuđujućih presuda, i to 86 u 2018. i 33 u 2019. Od svih osuđujućih presuda u 75 je učiniocima prekršaja izrečena prekršajna sankcija opomene, a u 44 novčana kazna - kažu u Prekršajnom sudu.

Pojašnjavaju da je od presuda u kojima je izrečena novčana kazna drugostepeni sud u osam slučajeva ukinuo odluku po žalbi, dok su u ostalih 36 presuda izrečene novčane kazne.

Roditeljima koji nisu vakcinisali svoju decu izrečena je po jedna kazna od 5.000, 7.000, 50.000 dinara, dve kazne od 15.000 dinara, devet od 10.000 dinara i 22 od 30.000 dinara.

Inače, Beograd je 2016. imao najlošije rezultate kada je reč o vakcinaciji dece. Obuhvat vakcinisane dece vakcinom MMR u toj godini bio je 65,19 odsto.

Park, šetnja

Alo!/ Rajko Ristić

Park, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Loš obuhvat vakcinisane dece bio je jedan od glavnih razloga što je krajem 2017. buknula epidemija malih boginja u Srbiji.

Ivana Begović Lazarević, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje, kazala je da je slika danas mnogo bolja, te da je obuhvat prvom dozom vakcine MMR prošle godine bio 98,65 odsto. Ona pojašnjava da je reč o deci koja su vakcinisana u drugoj godini života i da je reč samo o jednoj generaciji, dok je godinu dana ranije obuhvat bio 84,37 odsto.

- Obuhvat drugom dozom, koju primaju deca u sedmoj godini života, pred polazak u školu, za 2018. je 89 odsto, a za 2017, kada je počela epidemija, bio je 88 odsto - kaže Ivana Begović Lazarević.

- To su te rupe u kolektivnom imunitetu i tu treba još dosta uraditi, ali to je na pedijatrima, oni treba da opomenu roditelje da vakcinišu svoju decu - zaključila je ona.

Brojke

222 zahteva stiglo je prošle godine za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu
119 osuđujućih presuda za roditelje koji nisu vakcinisali svoje mališane
36 roditelja kažnjeno je novčanom kaznom u visini od 5.000 do 50.000 dinara
15 osoba preminulo je od posledica malih boginja u epidemiji koja je buknula krajem 2017.