IZ INOSTRANSTVA SE VRATILO 15.000 LJUDI, SA MORA UGLAVNOM ZARAŽENI Od petka od 18 časova jedna stvar je neophodna za sve koji ulaze u Srbiju!

Vikendom se inače registruje manje pozitivnih na virus korona nego radnim danima, pa je u poslednja 24 sata potvrđeno samo 30 slučajeva infekcije, dok smo dan ranije imali 68. Za 24 sata testirano je 5.278 osoba.

Doktor Predrag Kon
Doktor Predrag Kon, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Pod zdravstvenim nadzorom je posle povratka sa letovanja iz zemalja u kojima hara korona više od 15.000 ljudi u Srbiji, a među njima su registrovani i prvi slučajevi kovida 19.

Epidemiolog Predrag Kon potvrdio je juče da je registrovani prvi slučaj zaraze virusom korona praćenjem građana koji su se vratili iz inostranstva. Podatak o osobi zaraženoj koronom posle letovanja van Srbije, kako je rekao, Kon je dobio u nedelju od kolege iz Novog Pazara.

I dr Verica Jovanović, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", potvrđuje da je među onima koji su se prijavili za zdravstveni nadzor po povratku u zemlju bilo sumnjivih na kovid 19 i oni su upućeni u kovid-ambulante na pregled.

Doktor Kon kaže da je dobro da sistem elektronske prijave povratnika iz zemalja koje imaju mnogo više zaraženih nego Srbija dobro funkcioniše.

- To je bitno ne samo za sada već i za kasnije, jer je rano otkrivanje zaraze i stavljanje inficiranih i u izolaciju glavni vid borbe protiv virusa korona - kaže Kon.

Nijedna zemlja, pa ni naša, nema dovoljno inspektora da kontrolišu sve koji se vraćaju iz inostranstva, ali je od petka u 18 sati obaveza svakoga ko se vraća iz Hrvatske, BiH i Crne Gore da se elektronski prijavi na zdravstveni nadzor, a ako ima respiratorne tegobe da ode u kovid-ambulantu.

- Kroz sistem koji je napravljen to je izvodljivo - kaže Kon.

Vikendom se inače registruje manje pozitivnih na virus korona nego radnim danima, pa je u poslednja 24 sata potvrđeno samo 30 slučajeva infekcije, dok smo dan ranije imali 68. Za 24 sata testirano je 5.278 osoba.

Preminula su, nažalost, još dva pacijenta sa kovidom, a na respiratoru je 23 obolelih.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi