Beograđanka
Shutterstock
Beograđanka

Alo!/Dejan Briza

Beograđanka, Foto: Alo!/Dejan Briza

Jedan od najpoznatijih orijentira u prestonici, ne samo za Beograđane već i za sve koji dolaze u glavni grad, definitivno je Palata „Beograd“, poznatija kao Beograđanka.

Zdanje je visoko 101 metar, sa 24 sprata, građeno je od 1969. do 1974. godine i predstavljalo je u to doba pravo arhitektonsko čudo.

Zasluga dva Branka Pešića

Zasluge za postojanje Beograđanke imaju dva Branka Pešića. Jedan je bio čuveni arhitekta, a drugi čuveni gradonačelnik Beograda.

Arhitekta Pešić ostaće upamćen po brojnim građevinama, a najpoznatija su Beograđanka i Hram Svetog Save.

Gradonačelnik Pešić je pak zaslužan za to što je Beograd dobio ne samo Beograđanku, već i Mostarsku petlju, Gazelu, Terazijski tunel...

Ne samo što je jedno od najznačajnijih ostvarenja beogradske arhitekture s kraja šezdesetih godina 20. veka već je i njena izgradnja bila neverovatna. Naime, u njenoj izgradnji učestvovalo više od 20.000 radnika, tehničkih stručnjaka i umetnika iz 47 preduzeća iz zemlje i inostranstva, uz su tehnike koje do tada nisu korišćene.

Zgradu drži armirano-betonski skelet. Primenjen je sistem fundiranja sa armiranobetonskom dijafragmom na dubini od 17,5 metara, sa specifičnom metodom istovremenog izvođenja nadzemnih i podzemnih etaža, čije ploče razupiru dijafragmu. Fasada, ukupne površine 11.500 kvadratnih metara, izvedena je kao zidna zavesa od aluminijuma i „termopan“ dvostrukog stakla.

Inače, izbor boje trajao je dva dana, a na kraju je izabran tamniji aluminijum, koji je i bolja zaštita fasade.

Zgradu krase i umetnička dela, ali i jedan ne baš lep nadimak. Naime, nakon što je izgrađena, bilo je dosta onih koji su je smatrali ruglom, pa su Beograđanku pogrdno nazivali „crnom udovicom“ i drugim imenima. Problem je bio u tome što su smatrali da je preglomazna za centar Beograda, ali vremenom je taj nadimak izbledeo, osim u sećanju starijih Beograđana.

Beograđanka

Shutterstock

Beograđanka, Foto: Shutterstock

Danas se takođe malo ko seća i da je na mestu gde se danas nalazi Palata „Beograd“ nekada bila obična kuća na sprat.

U vreme kada je izgrađena, Beograđanka je bila najviša zgrada u Beogradu, a impozantna je i po tome što ima 40.000 kvadratnih metara poslovnog prostora. Beograđanka je i dom RTV Studio B, koji je od početka smešten u ovom zdanju.

Grad Beograd planira preuređenje i osvežavanje zgrade, odnosno čišćenje fasade i rekonstrukciju unutrašnjosti zgrade. Takođe je planirano i ponovno otvaranje restorana na poslednjem spratu, koji je zatvoren početkom devedesetih godina prošlog veka.