ČEKA LI NAS SVE OBAVEZNA VAKCINACIJA? Doktorka Kisić: Zna se ko o tome odlučuje i to da vam je svima jasno!

U Republici Srbiji je do 15 časova 4. avgusta 2020. godine registrovano ukupno 26.738 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 9.590 osoba od kojih je 287 pozitivno.

Darija Kisić Tepavčević
Darija Kisić Tepavčević, Foto: Tanjug / Ilustracija / Alo.rs

Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 703.246 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Na respiratorima su trenutno 143 pacijenta. U poslednja 24 časa preminulo je 7 osoba od koronavirusa. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 605.

Na redovnoj konferenciji za medije doktorka Kisić Tepavčević odgovarala je na pitanja novinara, a jedno je bilo bazirano na vakcini.

Ko će odlučiti o njoj i na koji način, zanimalo je predstavnike sedme sile.

Vakcina
Vakcina, Foto: Tanjug / AP

- Pitanje imunizacije je jedno značajno zdravstveno pitanje isključivo takvo. Kada, kako i u kom momentu će se uvesti vakcina, da li će biti obavezna ili ne, ima jasan protokol koji je isključivo baziran na stručnim elementima. Nikakav drugi parametar i kriterijum ne može da dođe u obzir. Vakcina, iako su u ovom momentu veliki broj zemalja u trci, svi se trude da naprave što bezbedniju i efikasniju, jer je jasno kolike su potrebe, u ovom momentu nijedna vakcina nije napravljena niti je u fazi da bi mogla da se primi u nekom bližem vremenskom periodu. Ono što treba da bude svima jasno, sve vakcine koje su u upotrebi, su prošle sve kliničke procedure i kontrole i to su one koje se koriste u drugim zemljama, pre svega u EU. Nijedna vakcina, za sve bolesti, neće i ne može da bude primenjena ovde ukoliko nema sve odgovarajuće sertifikate, dok ne prođe sve procedure i u našoj agenciji za lekove, mora da bude maksimalno bezbedna i visoko efektivna. Nadamo se da će vakcina biti moguća do kraja godine, ne mi, već ceo svet, jer bi nas kao populaciju ojačalo. Ali, u ovom momentu ne možemo da kažemo da je to nešto izvesno. Nade se polažu u bar tri farmaceutske kuće, ali ne možemo da govorimo o nečemu što je izvesno.

Povezane vesti

 • Korisnik: milica
  04/08/2020 - 23:13
  Do pola si u glamuru, od pola u blatu, to da ti bude jasno...
 • Korisnik: Mims
  04/08/2020 - 19:35
  Kako stoje stvari,primice je samo krizni stab.
 • Korisnik: penzioner
  04/08/2020 - 19:19
  Ja znam ko odlučuje dal ću je ja primiti, za ostale me ne zanima. A nwk proba neko na silu da mi je da !!!
 • Korisnik: Ana
  04/08/2020 - 16:13
  dok dodje vreme za vakcinu provalice se da je sve farsa zbog vakcine tako da dzabe ste krecili
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi