O Pašiću znamo samo da je radikal

I. Filić | vesti 2016-12-09 23:04:47 2016-12-09 23:04:47

Devedeset godina od smrti Nikole Pašića (1845-1926) navršava se danas, a mladi u Srbiji koje smo anketirali baš na Trgu Nikole Pašića u Beogradu znaju vrlo malo o ovom državniku.

promo

Većina ga zna kao radikala, tek poneko je upoznat sa tim da je bio jedan od najvećih diplomata i političara. Mnogi su čuli za ovog velikana, ali nisu želeli da se fotografišu i pristanu na anketu zato što ne znaju ništa više o njemu.

Beogradski srednjoškolac Ivan Kanepa (17) je čuo, ali nije znao da nam kaže nešto više o Pašiću:
- Nemam pojma čime se bavio - rekao je on.

Milena Bjelovac (30), po struci ekonomista, zna da se bavio politikom:
- Jao, jao, radim u ozbiljnoj firmi, ne smem to da ne znam. Znam da je bio osnivač Radikalne stranke - bilo je sve što nam je rekla ona.

Nikola Šarenac (20), student Beogradskog univerziteta, takođe ga zna kao radikala:
- Bio je političar, radikal.

Marija Vranić (22), student Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, setila se i Radomira, problematičnog sina Nikole Pašića:
- Bio je političar i državnik. I sin mu se bavio politikom, ne mogu da se setim njegovog imena - izjavila je studentkinja.

Najviše o ovom diplomati znao je Milan Čedić (26), beogradski student:
- Bio je vođa Vlade Kraljevine Srbije. Povlačio se preko Albanije sa Kraljem Petrom. Zalagao se da se jugoslovenski narodi ujedine u jednu državu - prisetio se ovaj student svog znanja istorije.

Jelisaveta Cekić (23), studentkinja, takođe ga zna najpre kao osnivača Radikalne stranke:
- Bio je vođa radikala, državnik i premijer - izjavila je.

Ko je zaista bio Nikola Pašić

Nikola Pašić je bio političar, dugogodišnji predsednik Vlade Kraljevine Srbije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, osnivač i vođa Radikalne stranke. Političku karijeru otpočeo je 1878. godine kao narodni poslanik.

Expand player
Pogledajte više