OSMACI U PANICI, JOŠ MALO, PA KRAJ RASPUSTA! Ovo je DETALJNA lista važnih datuma za đake, mala matura im nije NAJVEĆA briga!
Foto: Alo.rs

Osnovci i srednjoškolci u Srbiji u utorak vraćaju se u učionice sa prolećnog raspusta, poslednjeg pre završetka tekuće školske godine. Ponovo će se, nakon 10 dana tada u učionicama čuti žamor dece od utorka, a učenicima završnih razreda osnovne i srednje škole ovo koji će imati veliki uticaj na njihovo naredno obrazovanje, imajući u vidu da se pripremaju za polaganje prijemnih ispita za srednje škole, odnosno fakultete.

S Obzirom da će razredi srednjih škola od prvog septembra manje učenika, tačnije maksimalan broj dece po odeljenju biće 28 umesto nekadašnjih 30, to posebno brine roditelje malih maturanata kojima se uskoro bliži upis u srednje škole, prenosi Blic.

Panika među osmacima

Ova briga je očigledno opravdana jer će deci shodno izmenama Zakona o osnovnim i srednjim školama sigurno biti potrebno da pored uspeha iz škole, male mature, imaju i bolji rezultat na prijemnom ispitu kako bi upisali željenu školu.

Srednje škole već su primenile ove izmene, pa će tako u svima njima broj učenika koji mogu da se upišu biti proporcionalno smanjen za po dva po svakom odeljenju.

Tako će u Osmoj beogradskoj gimnaziji u odnosu na prethodnu upisnu godinu biti slobodno 244 mesta, što je za 36 manje u odnosu na prošlogodišnjih 280 slobodnih mesta. Slična situacija je i u Devetoj beogradskoj gimnaziji gde je ove godine broj mesta za upis školaraca smanjen za 16 na 264.

Da će biti borbe za upis do poslednjeg trena pokazuje i podatak da će u jednoj od najpopularnijih gimnazija u Beogradu, Trećoj beogradskoj gimnaziji, ove godine biti slobodno svega 300 mesta, naspram prošlogodišnjih 320 mesta.

Za koliko se detaljno smanjio broj slobodnih mesta u srednjim školama pogledajte na linku na kom se nalazi preliminarni plan upisa učenika u srednju školu za školsku 2024/2025. godinu..

Kako je odnos slobodnih mesta izgledao za upisnu 2023/24, i koliko ih je bilo više pogledajte na sledećem linku.

Bez državne mature za srednjoškolce

Prijemni ispiti za upis brucoša obično se održavaju krajem juna, a budući studenti saznaće da li su upisali željeni fakultet do 10. jula.

Trebalo je sa generacija učenika koja ove godine upisuje prvu godinu fakulteta bude prva koja umesto prijemnog ispita polaže državnu maturu, kako je to najavljivano prethodne godine. Međutim, državna matura, koja bi po važećem zakonu prvi put trebalo da bude održana na kraju školske 2023/24. godine, najverovatnije će biti pomerena za školsku 2025/26. godinu.

- Državna matura je reformska aktivnost i instrument je unapređenja kvaliteta celokupnog obrazovnog sistema, a posebno srednjeg obrazovanja. Ministarstvo prosvete predložilo je da se u cilju pripreme obrazovnog sistema za uvođenje državne mature, implementacija ovog ispita u obrazovni sistem produži za dve godine, odnosno da se ona umesto u junu 2024. godine, polaže u junu 2026. godine - saopštili su tada iz Ministarstva prosvete.

Hoće li svako moći da plati fakultet?

Studenti i budući brucoši će na čak 10 od 31 fakulteta Univerziteta u Beogradu od predstojeće školske godine plaćati veće školarine, i to u rasponu od 3.000 do 20.000 dinara, što posebno brine rodielje.

Za sada 10 fakulteta Senatu BU dostavilo odluku o povećanju školarine, a ono se kreće od 3.000 do 15-20.000 dinara.
na Fakultetu organizacionih nauka, gde je cena sa 159.000 dinara podignuta na 171.000, a dekan prof. dr Milan Martić kaže da je povećanje manje od inflacije.
na Učiteljskom fakultetu, koji je školarinu sa 108.000 dinara podigao na 111.000, što je kako kaže dekan Danimir Mandić, povećanje od od 2,7 odsto.
na Ekonomskom fakultetu školovanje ovde košta između 112.479 dinara i 147.999 dinara, a prošle godine je to bilo između 106.212 i 139.754 dinara.
Na Šumarskom fakultetu školarina je podignuta za 10 odsto, pa će budući akademci koji ne uđu na budžet plaćati 80.000 umesto dosadašnjih 72.000 dinara.

Cene školarina, međutim, nisu podizali neki od najpopularnijih fakulteta:

Medicinski fakultet
Stomatološki fakultet
Mašinski fakultet
Arhitektonski fakultet
Građevinski fakultet
Biološki fakultet
Hemijski fakultet
Filološki fakultet
Poljoprivredni fakultet
Pravni fakultet

Dve trećine studenata biće na budžetu

U narednoj akademskoj godini na osnovnim, master i doktorskim studijama na beogradskom univerzitetu biće mesta za 27.708 akademaca. Osnovne studije moći će da upišu 15.203 brucoša, a gotovo dve trećine studenata školovaće se o trošku države.

Kalendarom upisa predviđeno je da prvi (junski) upisni rok počinje 19. juna prijavljivanjem kandidata koje traje do 22. juna. Prijemni ispiti biće održani od 24. do 28. juna, a fakulteti treba najkasnije do 1. jula da objave preliminarne rang-liste po studijskom programu.

Potom, najkasnije do 8. jula Univerzitet objavljuje konačne rang liste po studijskim programima koje su osnov za upis. Upis kandidata predviđen je najkasnije od 8. do 12. jula.

Važni preostali datumi u školskoj 2023/24 godini

29. april - 6. maj - prolećni raspust
31. maj - kraj školske godine za đake 4. razreda gimnazija)
14. jun - kraj godine za osmake (ali sledi polaganje male mature)
21. jun - kraj za ostale osnovce i srednjoškolce
17, 18. i 19. jun - mala matura
28. jun - Vidovdan i svečana podela knjižica

Školski kalendar za srednje škole 2023/24

Školski kalendar za srednju školu isti je kao za osnovnu što se tiče jesenje, zimskog i prolećnog raspusta, razlikuje se samo kraj školske godine.

Kako sa navodi na sajtu Ministarstva prosvete, za učenike I, II i III razreda gimnazije i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola i učenike I i II razreda trogodišnjih srednjih stručnih škola, letnji raspust počinje u ponedeljak, 24. juna 2024. godine, odnosno već u petak, 21. kada je zapravo poslednji dan škole.

Letnji raspust i kraj škole

Za učenike od prvog do sedmog razreda, letnji raspust počinje u ponedeljak, 17. juna 2024. godine, odnosno tog dana je kraj škole.

Za učenike osmog razreda letnji raspust počinje po završetku završnog ispita, navodi se u školskom kalendaru za sledeću školsku godinu. Kako piše u tom dokumentu, učenici osmog razreda polagaće završni ispit ili malu maturu 17, 18. i 19. juna 2024. godine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading