"JA SAM DEVOJČICI DALA INFUZIJU IZA ZGRADE " Medicinska sestra iz Novog Pazara otkrila istinu o fotografiju koja je obišla celu Srbiju

"Bila sam u smeni kada se devojčica u pratnji oca i majke javila sa tegobama pri disanju, odmah je pregledana i detetu i majci urađen je test na kovid-19"

Novi Pazar
Novi Pazar, Foto: Printscreen Twitter

Očaj zbog epidemiološke situacije u Novom Pazaru dostigao je vrhunac kada je objavljena fotografija devojčice (13) kako prima infuziju na stepeništu iza zgrade dečjeg odeljenja bolnice u tom gradu.

Ovu scenu zabeleženu mobilnim telefonom veći deo domaće javnosti protumačio je kao kolaps zdravstvenog sistema Srbije pod naletom drugog talasa koronavirusa.

Međutim, na društvenoj mreži Fejsbuk se u nedelju pojavio status Muamere Turković, medicinske sestre iz Novog Pazara, koja je devojčici dala infuziju ispred bolnice.

Dete je imalo napad gušenja i učestali kašalj. Zamolilo me je: ,,Mogu li ovde?“. Uz dozvolu doktorke, da bih detetu olakšala tegobe, prihvatila sam da joj dam terapiju ispred odeljenja“, napisala je na svom Fejsbuk profilu medicinska sestra iz Novog Pazara koja je ispred bolnice poružila pomoć devojčici i pred kraj smene je otpratila do Kraljeva.

Muamera je u opširnom postu potvrdila da je devojčica astmatičar.

 

- Povodom fotografije trinaestogodišnje devojčice koja prima terapiju ispred dečjeg odeljenja Opšte bolnice Novi Pazar, a koja je deljena uz zlonamerne komentare, imam moralnu obavezu i želju da razjasnim nastanak pomenute fotografije. Ja sam Muamera Turković, medicinska sestra na dečjem odeljenju Opšte bolnice, i požrtvovano radim 27 godina. Fotografisana sam u obaveznoj opremi na svom radnom zadatku sa pacijentkinjom i njenom majkom. Bila sam u smeni kada se devojčica u pratnji oca i majke javila sa tegobama pri disanju, odmah je pregledana, određena joj je terapija, urađen je test na kovid detetu i majci, izmerena saturacija i organizovan hitan transport u bolnicu u Kraljevu. Dete je imalo napad gušenja i učestali kašalj. Zamolilo me je: „Mogu li ovde?“. Uz dozvolu doktorke, prihvatila sam da terapiju dam ispred odeljenja da bi se detetu olakšale tegobe. Odmah sam plasirala venski put i dala terapiju po nalogu doktorke. Sanitet je došao sanitet za 20 minuta. Zbog zla koje nas je zadesilo i manjka osoblja nisam čekala da pozovu drugu sestru jer je već bio kraj moje smene... Istog momenta sam pošla u pratnji deteta.

Taj trenutak su sa neke od susednih zgrada ovekovečile osobe koje nisu bile upućene u dešavanja (a i nisu bile dobronamerne).
Detetova majka je primetila da su nas snimali i o tome me je obavestila tek u ambulanti u Kraljevu dok smo čekali lekara. Zadovoljna je našom reakcijom i pomoći koja je pružena njenom detetu, kao i da je spremna da potvrdi sve ovo što sam napisala.
Došla sam jutros u 2.30 iz transporta. Predala sam dete i majku ocu deteta jer je vraćeno uz per os terapiju. S obzirom na to da sam i danas radila, a došla sam kući oko 3 ujutru, nisam imala vremena da reagujem do sada i kažem pravu istinu.
Moram biti iskrena da nisam očekivala zlonamerno deljenje i komentare na društvenim mrežama i u javnim glasilima.
Apelujem na javnost da pruži podršku medicinskom osobljukao i da ne unosi paniku među građane neproverenim fotografijama.
P. S. Ovo je istina, a sve ostalo su glasine. Ako sam bilo šta pogrešila, spremna sam da snosim odgovornost - napisala je Muamera na svom Fejsbuk profilu.

Lončar: Devojčica nema nikakve veze sa koronom

Ovim povodom oglasio se u nedelju i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je za TV „Pink“ rekao da devojčica nema nikakve veze sa koronom i da joj je napolju pružena prva pomoć jer boluje od astme, kao i da je za devojčicu bilo najsigurnije da ne ulazi u crvenu zonu, u kovid bolnicu.

 

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi