Pacijent Bolnica Lekari Doktori Lekar Doktor
Shutterstock
Pacijent Bolnica Lekari Doktori Lekar Doktor

Shutterstock

Pacijent Bolnica Lekari Doktori Lekar Doktor, Foto: Shutterstock

 

Počeo je drugi od tri planirana ovogodišnja konkursa za zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara opšteg i pedijatrijskog smera u Nemačkoj. Konkurs je otvoren do 26. aprila.

Prijave na konkurs se šalju preko Nacionalne službe za zapošljavanje do 26. aprila, rečeno je Tanjugu u nemackoj organizaciji za međunarodnu saradnju (GIZ).

Minimalne zarade su od početka godine povećane. Pre nostrifikacije diplome ona iznosi 2.000 evra bruto, a nakon 2.400 evra bruto", rečeno je u GIZ-u.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Navode da poslodavci, koji imaju ugovor sa "Tripl Vin" projektom, a ima ih 200, ne smeju ponuditi manju platu od te koja je dogovorena.

Poznavanje nemačkog jezika nije presudno, jer projekat "Tripl Vin" obezbeđuje stručnu i jezički pripremu o trošku projekta, kao i u procesu nostrifikacije diplome i integraciji novih zravstvenih radnika u nemačko društvo.

Projekat se orijentiše prema kodeksu Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i ne regrutuje stručno osoblje iz zemalja koje imaju nedostatak radne snage, niti sme da prouzrokuje nedostatak stručnog osoblja na tržištu rada u matičnim zemljama.

Operacija Hirurgija Hirurg Lekari Doktori

Shutterstock

Operacija Hirurgija Hirurg Lekari Doktori, Foto: Shutterstock

 

Projekat "Tripl Vin" sprovodi se po Sporazumu o posredovanju i privremenom zapošljavanju srpskih državljana u Nemačkoj iz 2013. godine.

Za šest godina "Triple Vin" je posredovao u zapošljavanju 660 medicinskih i pedijatrijskih sestara i tehničara, što je 110 godišnje.

Sledeći konkurs, poslednji ove godine, biće raspisan krajem avgusta.