Saobraćajna policija saobraćajac radar
Alo!/Nenad Vujanović
Saobraćajna policija saobraćajac radar

Alo!/Nenad Vujanović

Ilustracija: Alo!/Nenad Vujanović

Putari nam spremaju novo iznenađenje na auto-putevima kroz Srbiju. Posle uvođenja merenje prosečne brzine, kao i postojećih presretača, planiraju da još jednom merom "ukoče" vozače.

Naime, takozvani portali za merenje prosečne brzine trebalo bi da budu postavljeni na auto-putu Beograd-Niš, i da počnu da se koriste već na proleće, najavljuju iz "Puteva Srbije". Ipak, stručna javnost smatra da je ceo projekat i dalje na nivou ideje, kao i da sistem ima manjkavosti.

Deset portala, sa razmakom od oko 50 kilometara, trebalo bio da budu postavljeni na putu između Niša i Beograda, i to po pet sa svake strane. To su najavili iz JP "Puteva Srbije", a prenela TV Prva, ali zasad nema potvrde od ovog preduzeća.

S druge strane, Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja smatra da je ceo projekat još na nivou ideje, te da su šanse za njegovo realizovanje do proleća male.

Pročitajte još:

Iako je ideja nadležnih da na ovaj način spreče bahate vozače, koji usputnim odmaranjem, pokušavaju da smanje prosečnu brzinu na auto-putu, Okanović uočava i neke manjkavosti u celom sistemu.

Strani vozači bez kazne?

- Uređaji bi trebalo da mere brzinu na kraćim deonicama auto-puta na kojima nije dozvoljeno zaustavljanje niti odmaranje. Međutim, ako se prosečna brzina prekorači i na kraćoj deonici unutar cele deonice, kao i na celoj deonici, vozač ne može dva puta da bude kažnjen. Takođe, manjkavost tog sistema je što bi na udaru bili samo domaći vozači, jer trenutno nema načina da se sprovede prekršajni postupak protiv stranca, ukoliko on nije isključivo zaustavljen na licu mesta - objašnjava Okanović.

Upozorenja preko radio-veze

Govoreći o alatima koji bi trebalo da doprinesu boljoj bezbednosti na putevima, Okanović je prokomentarisao i navode da će se kod nas pojaviti i takozvani RDS sistem obaveštavanju vozača o stanju na putevima preko radio-veze.