RAMUŠ JE PRVI, OBOGALJENI JE DRUGI Niko neće odgovarati za zločine OVK nad Srbima, jer njima niko ne može da stane na put!

Nasim Haradinaj, potpredsednik udruženja veterana OVK i brat od strica Ramuša Haradinaja, izjavio je za kosovske medije da je ubijao srpske vojnike kad god je imao priliku i da mu je drago zbog toga.

Ramuš Haradinaj sa borcima OVK
Ramuš Haradinaj sa borcima OVK, Foto: Facebook

Haradinaj je, gostujući u emisiji "Frontal", najpre izrazio revolt prema formiranju Suda za zločine OVK, koji, kako smatra, jednostrano tretira ratne zločine.

On je rekao da se ne plaši takve institucije koja je, prema Haradinaju, nepravedno formirana, uspostavljena da sudi Albancima, a ne Srbima, za dela izvršena tokom poslednjeg rata na Kosovu, prenosi "Kossev". Prištinski sajt Insajderi objavio je u utorak da je Haradinaj izrazio bes zbog formiranja suda koji se po njegovoj tvrdnji jednostrano bavi ratnim zločinima.

- Ubijao sam srpske vojnike kada god sam imao prilike. Kažem porodici da mi je žao što ih nisam pobio koliko sam želeo. Žao mi je što su mi prijatelji ubijeni, ali mi je drago što sam ubijao Srbe - kazao je Nasim Haradinaj.

On je, inače, potpredsednik udruženja veterana OVK, a početkom ove godine bio je među najvećim zagovornicima ukidanja Specijalnog suda za ratne zločine koje je počinila ta paravojna formacija tokom rata na KiM devedesetih godina. Naime, bio je jedan od inicijatora inicijative da Kosovo promeni stav o formiranju suda za OVK (da ukine specijalni sud), koja na kraju i pod pritiskom međunarodne zajednice nije ni došla na dnevni red kosovske skupštine. Nasima Haradinaja je američka diplomatska ofanziva očigledno pogodila, pa je ambasadora SAD u Prištini Grega Delavija nazvao "pajacem".

- Greg Delavi je najgora slika SAD. Ne izvinjavam se za te izjave. Kada se on izvini za napad na parlament, ja ću se njemu izviniti. Ko je on da se ja izvinjavam? Nemam razloga da se izvinim - rekao je Haradinaj tada za "Klan Kosova".

Osim toga, Haradinaj se oglasio i o poseti Prištini Džeka Smita, glavnog tužioca u sudu za OVK. Brat Ramuša Haradinaja medijima je rekao da je Smit "maneken".

- On dolazi i odlazi, ali ne može ništa da uradi. Taj sud je propao od početka - rekao je Haradinaj "Televiziji 7".

Specijalni sud za zločine albanskih terorista na Kosovu tokom 90-ih godina često je na udaru pojedinaca iz prištinskih vlasti. Novi tužilac Smit rekao je nedavno da mu je potrebno najmanje godinu dana da se upozna sa predmetima koje je formirao njegov prethodnik, a za to vreme bivši lideri OVK uporno pokušavaju da dezavuišu njegov rad. Prema nezvaničnim informacijama, jedna od prvih optužnica koju će sud iznedriti vezana je upravo za zločine koje je počinio Daut, brat Ramuša Haradinaja.

Zločinci, kriminalci i teroristi

Klan Haradinaj iz sela Glogovac jedan je od tri najmoćnija klana na Kosovu i Metohiji, koji su međusobno podelili teritorije. Oni su glavni u oblasti Dukađini (Metohija), dok je za oblast Drenice nadležan Hašim Tači, a Lab kontroliše grupa odana Rustemu Mustafi - Remiju.

Ramuš Haradinaj vođa je klana, a njegov brat Daut (40), zvani Cufi (Obogaljeni), prvi je do njega, kao što je bio i u OVK tokom sukoba devedesetih. Daut je nedavno javno zapretio da na Kosovu neće više biti Srba ukoliko njegov brat bude izručen Srbiji. Sumnja se da je Daut učestvovao u zastrašivanju i ubijanju svedoka dok je Ramuš bio u Haškom tribunalu. Od šestoro braće, još je živ najmlađi Fraser. Dva brata, Škeljzen i Ljuan, ubijeni su tokom sukoba na Kosovu, kao visokorangirani u terorističkoj OVK. Envera Haradinaja ubili su nepoznati napadači aprila 2005. u sačekuši u blizini sela Raušić, kod Peći.

Metohijska kriminalna grupa, kako još zovu klan Haradinaj, usmerena je, prema nalazima BIA, na ilegalnu trgovinu oružjem, drogom, akciznom robom, kradenim vozilima, kao i reketiranjem albanskog stanovništva. Klanovi Haradinaj i Tači oslanjaju se na porodicu Ekrema Luke i njihove veze s albanskom mafijom.

Prema podacima Interpola, čak 65 odsto heroina na svetsko tržište ide preko KiM, dok na evropsko tržište preko južne srpske pokrajine stiže 90 odsto heroina. Američki Stejt department je 26. juna 2001. stavio Dauta Haradinaja na crnu listu zbog sumnji da je te godine učestvovao u sukobima Albanaca sa vojskom i policijom u Makedoniji, a poslednji put je proveravan 2015, kada mu je ime ostalo na listi. Braća Haradinaj su direktno povezana s Al Kaidom. Osama bin Laden, prema nalazima nekoliko tajnih službi, među kojima i BIA, boravio je u Albaniji kao gost tadašnjeg predsednika Salija Beriše. Pored njih dvojice tom sastanku su prisustvovali Baškim Gazideda, bivši šef tajne policije Albanije, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Pratite nas na InstagramuFacebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Mara
  06/11/2018 - 07:42
  Trebali bi da budemo bozji narod kolika smo stradanja pretrpeli.
 • Korisnik: milan
  06/11/2018 - 07:40
  Ničija nije gorela do zore! Stići će i njih bozja pravda kad tad...
 • Korisnik: Bata
  06/11/2018 - 07:25
  Svi albanski zlocinci koji su pocinili gnusne zlocine ce za to ogovarati i bice zestoko kaznjeni.
 • Korisnik: Mica
  06/11/2018 - 05:50
  Doći će dan kada će svi Šiptari odgovarati za sve zločine nad Srbima. Ničija nije do zore gorela!
 • Korisnik: Fudbaler
  05/11/2018 - 23:26
  Pa to je očita stvar da neće nego da Hag želi da okrivi Srbe.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi