VERNICI, ČUVAJTE SE DANAŠNJEG DANA! Nikako ne smete OVO da uradite, inače će vas stići ZLA SUDBINA! SPC danas obeležava Svete mučenike Timotija i Mavru!

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju Svete mučenike Timotija i Mavru, mučenike koji su zbog hrišćanske vere izvedeni na sud, 20 dana nakon njihovog venčanja.

Svetac
Svetac, Foto: SPC

Timotije je bio otac crkve u svome mestu. Zbog vere u boga, on i njegova supruga Mavra izvedeni su pred tivaidskog namesnika Ariana, u vreme cara Dioklecijana. Nakon što je Timotije namesniku ponovio da je otac svoje crkve i da je hrišćanin, Arian je naredio da mu se šipkom probodu uši, tako da mu "od bola zenice očne iskočiše".

Njegova žena Mavra je najpre bila uplašena od muka, no kad ju je muž ohrabrio, i ona je ispovedila svoju nepokolebljivu veru pred namesnikom. On je naredio da joj se prvo počupa kosa, a potom i da joj se odseku prsti na rukama. Posle mnogih drugih muka, kojima bi ubrzo podlegli da ih nije održavala lagodat Božja, oboje su bili razapeti na krst, jedno prema drugom. Ostali su u životu punih devet dana savetujući i hrabreći jedno drugo u trpljenju.

Prema narodnim verovanjima, danas nikako ne valja šišati kosu, ako želite da pronađete srodnu dušu ili sačuvate ljubav koju već imate. Ovaj običaj su praktikovali i muškarci i žene. Dakle, ako ste eventualno zakazali frizera za danas - možda je bolje da otkažete.

 

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi