Đaci
Kostadin Kamenov
Patike

Foto: ALO/Marko Metlaš

Patike, Foto: Profimedia

- Klinci kupuju stvari od po nekoliko hiljada evra, pa se snimaju i kače video na Jutjub - "Mene su terali da skinem duks da bi proverili je li stvarno original. Morao sam i da kažem u kojoj je radnji kupljen" - rekao je jedan učenik.

NOVA DIREKTORKA INSTITUTA ZA ONKOLOGIJU DIGLA SRBIJU NA NOGE Rekla šta će da uradi sa svojom PLATOM i izazvala bum u javnosti!

Ova problematična praksa se sve češće dešava u osnovnim školama širom Srbije. U želji da budu prihvaćeni i "in" deca potpadaju pod uticaj nerealnih zahteva da sve na njima bude skupo i markirano. Te zahteve nameću jednu drugima, odnosno često dete koje dolazi iz dobro situirane porodice proziva i ponižava svoje vršnjake, kako ako ne nose skupo, manje vrede.

I deca, odrasla u materijalistikom svetu kakav je naš, prihvataju ova pravila i postaju opsednuta brendovima, čije cene najčešće ne odgovaraju platežnoj moći njihovih roditelja.

OSNOVCI U SRBIJI NEĆE PATIKE ISPOD 20.000 DINARA

Kada u školu dođu u nekom novom odevnom komadu, deca moraju da dokažu da je u pitanju skup original.

- Skineš se i pokažeš etiketu. Kažeš koliko je nešto koštalo. Što skuplje, to bolje. Niko neće da bude luzer koji nosi patike jefitnije od 20.000 dinara. Mene su terali da skinem duks i da im pokažem etiketu. I da kažem u kojoj radnji sam kupio - rekao je učenik jedne osnovne škole iz Pančeva.

Škola

Alo!/Masanori Jošida

Škola, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Baš se preko leđa roditelja lome kompleksi koje deca jedna drugoj nameću. Majke i očevi kupuju, ni sami ne znaju od koga novca, samo da im klinci ne budu odbačeni od strane vršnjaka. Neretko na par patika ode cela plata.

ZEMLJU ĆE POGODITI JAKA MAGNETNA OLUJA! Sprema se nekoliko udara, otvorila se pukotina, svi smo u opasnosti!

- Radim u prodavnici u kojoj patike koštaju od 16.000 dinara pa naviše. Mnogo osnovaca kupuje kod nas, a oni izričito izbegavaju patike po ceni manjoj od 20.000. Najčešće se prodaje model od 36.000 dinara. Kupuju ga i roditelji koji imaju plate od 1.000 evra i oni koji rade za 300. Mnogi od njih pazare preko administrativne zabrane, te tako znam koliko su većini plate male, ponekad tek koju hiljadu veće od cene patika. Ali kupuju - rekla je jedna prodavačica iz Subotice.

PODRŽAVAJU MLADE AMERIKANCE

Sve ovo podseća na američke filmove u kojima se bogati klinci razbacuju novcem svojih roditelja. Da ih srpska deca podražavaju vidi se i po tome što im je engleski akcenat najbolji kada izgovaraju imena marki, koriste njihov žargon, a vrednost svoje odeće izražavaju u dolarima.

OVO SU DELA ZA KOJA ĆE SE DOŽIVOTNO ROBIJATI U SRPSKIM ZATVORIMA! Na spisku su zločini od kojih će vam pripasti muka! Pogledajte koje još izmene u zakonu nas očekuju i kada sve stupa na snagu!

A čak su i domaći zabavljači našli sebi mesto u ovom trendu. Na Jutjubu postoje kanali u kojima deca iz Srbije opisuju šta na sebi nose i koliko to košta. Naravno, u dolarima. Potom sami daju ocene skupih patika:

Ne volim 95-ice, to nose svi mali naloženi garserčići Beograda - komentariše jedna devojčica patike koje koštaju oko 200 dolara, dok ostali paradiraruju iza nje, pokušavajući da izgledaju što više bitni.

Škola, đaci

Alo!/ Dejan Briza

Škola, đaci, Foto: Alo!/ Dejan Briza

PSIHOLOG

U jednom ovako siromašnom društvu razbacivanje novcem i brendovima samo je prividan paradoks. Stručnjaci ističu da u tome veliku ulogu igraju i roditelji, među kojima mnogi i sami od dece od malih nogu prave statusne simbole.

NA 1 MESTO 3 UČENIKA! Promena u školama stupila na snagu, opšta pomama za novim odeljenjem, većina se NEĆE UPISATI!

- Popustljivi smo u želji da ih usrećimo, tražimo prečice i instant rešenja, zaboravljajući da je naš zadatak da osposobimo decu za život, nudeći im, između ostalog, porodični sistem vrednosti. Sport i muziku - zato što ih volimo i uživamo baveći se njima, a ne zato da bi unovčili talente, aktivne sadržaje koji će omogućiti deci da se kroz rezultat ostvare negujući intrizičku motivaciju, a ne gajeći lažni osećaj sigurnosti kroz spoljašnje i nametnute standarde - kaže Darka Krsmanović, psihoterapeut.

 

Komentari (1)

jana

16.05.2019 10:39

Za to su roditelji krivi.Sva deca se idvajaju koja imaju novac od uvek..po mom misljenju najbolje je uvesti uniforme po skolama...