NOVA PREVARA ŠIROM SRBIJE Nikako ne kupujte lekove po ovim apotekama!

Mislite da ste ušli u apoteku, ali zapravo je u pitanju nešto sasvim drugo.

Apoteka
Apoteka, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Apoteke u poslednje vreme niču kao pečurke posle kiše, ali pitanje je opravdaju li takvi prodajni prostori svoj naziv i svrhu i smeju li, kao znak prepoznatljivosti, na ulazna vrata da stavljaju zeleni krst. 

Preduzetnici se pritom uvelike žale na složenost i nepotrebnost "administracije i papirologije" želeći da otvore firme u jednom danu zloupotrebljavajući naziv "apoteka", a nemajući na to nikakvo zakonsko pravo.

 

Farmaceutsku delatnost kao javnu službu, za distribuciju i izradu lekova, zatim distribuciju medicinskih proizvoda stanovništvu koja se obavlja u apotekama, u okviru mreže primarne zdravstvene zaštite, smeju obavljati samo magistri farmacije s odobrenjem za samostalan rad.

Vitamini lekovi zdravlje tablete
Vitamini lekovi zdravlje tablete, Foto: Shutterstock

Jasno je da trgovina koja ne ispunjava dat uslov za prodaju lekova stanovništvu, ne sme u svom nazivu da sadrži reč "apoteka"!

 

Česta je praksa da subjekti koji nemaju dozvolu za obavljanje farmaceutske delatnosti nelegalno koriste naziv "apoteka" ili varijacije: biljna, specijalizovana, domaća apoteka..., a često se reklamiraju i na internetu.

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi