NE MOŽE DA NAS SE NE TIČE Nije vaša sramota ukoliko vas zlostavljaju: Budite glasne i hrabre - ne opravdavajte nasilje!

Nasilje nad žena predstavlja i devojčicama predstavlja najveći oblik kršenja ljudskih prava.

Nasilje nad ženama
Nasilje nad ženama, Foto: Promo

Podaci pokazuju da su jedna od tri žene u svetu prebijene, prisiljene na sek*ualni odnos ili su doživele neki vid zlostavljanja, a nasilnik je najćešće muškarac iz bliskog okruženja. 

NE POSTOJI OPRAVDANJE ZA NASILJE!

Danas je 25. novembar koji je obeležen posebnim slovom u kalendaru jer predstavlja Međunarodni dan borbe protiv naselja nad ženama! 

O nasilju ne sme da se govori samo kada se ono desi i na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, to mora biti svakodnevna tema u našem društvu, a pre svega u našim školama.

BROJKE SU UZNEMIRUJUĆE

Prema statističkim podacima svaka druga žena u Srbiji preživi neki oblik nasilja, bilo fizičkog, seksualnog, psihološkog ili ekonomskog, a nasilje često ostaje „nevidljivo“ sve dok se ne desi tragičan ishod, a podatak da je 33 žena ubijeno zbog nasilja u porodici, mahom onih koje su godinama trpele nasilje u porodici zabrinjvajući je i i zahteva neodložnu reakciju svih nas da zaštitimo najugroženije.

- Bez obzira na činjenicu da je u prethodnim godinama dosta učinjeno na prevenciji nasilja, i dalje moramo delovati u pravcu jačanja edukacija u školama. Neophodno je razvijati obuke zaposlenih u svim relevantnim institucijama sa ciljem prepoznavanja rizičnog ponašanja i situacija potencijalnog nasilja. Važno je unaprediti aktivnosti na lokalu, s obzirom na to da su jedinice lokalne samouprave ključni faktori neposrednog delovanja u prevenciji i zaštiti, jer nasilje više nije privatna stvar jednog stana ili kuće, država ima odgovornost da zaštiti žrtve nasilja. Mora se raditi na ekonomskom osnaživanju porodice jer je nasilje učestalije u siromašnim, disfunkcionalnim porodicama. Podrška loklanim nevladinim organizacijama koje pružaju usluge žrtvama nasilja i koje rade na prevenciji su važna karika za suzbijanje nasilja nad ženama. - rekla je Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

- Prijava nasilja u porodici 0800-100-600

- Ženski centar SOS telefon protiv nasilja nad ženama i decom radnim danom (10 - 20h) 2645-328

- Autonomni ženski centar – SOS telefon za podršku ženama žrtvama nasilja - 0800 100 007 (od 10h do 20h radnim danima)

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi