Tito i Jovanka
Profimedia
Tito i Jovanka

Profimedia

Tito i Jovanka, Foto: Profimedia

Tito je dočeke najčešće provodio na Brionima, u društvu muzičara, umetnika i političara.

Nova godina je u bivšoj Jugoslaviji državni praznikom proglašena 1955. godine. Umesto Deda Mraza centralna "maskota" trebala je biti devojka u narodnoj nošnji, simbol nove budućnosti. No razvojem potrošačkog društva i konzumerizma Deda Mraz je postao zvezda dočeka.

Veća zvezda od njega bio je samo Josip Broz Tito koji je Novu godinu najčešće provodio u Beogradu, u Rezidenciji u Užičkoj 15, u društvu supruge Jovanke i najbližih političkih saradnika. Svakog prvog dana nove godine, 1. januara, na radiju je prenošena poruka kojom je svim građanima čestitao Novu godinu, piše VICE.

PROČITAJ JOŠ:

Tito je dočeke provodio najčešće u Srbiji (pored Beograda, jednom u Novom Sadu i jednom u Karađorđevu), ali i u Sloveniji i Hrvatskoj, gde je inače najviše boravio. Tako je 1961. godinu dočekao u Sarajevu, a 1973. u Miločeru.

Omiljeno mesto za slavlje bili su Brioni gde je dočekao čak sedam Novih godina. Najčešće su svečane večere bile organizovane u Beloj vili ili hotelu Istra, a 1979. godine u hotelu Neptun.

Tokom dočeka često su znali posetiti i neke od organizovanih dočeka na ulicama grada, kao što je npr. bilo u Sarajevu 1961. godine. Glavna mesta proslave u tim prilikama bile su zgrade izvršnih veća republika, a obavezno bi se posećivali domovi armije, nekada i radni kolektivi.

Tita su zabavljali istaknuti dramski i muzički, te estradni umetnici. Često ga je nasmejavala Nela Eržišnik, svirao mu orkestar Garde JNA, pevala Tereza Kesovija,Arsen Dedić, Miro Ungar i mnogi drugi.

Protokol je u tim slučajevima bio jako pomno organizovan, detaljno je isplanirana lista gostiju, raspored sedenja, nastupa i jelovnik.

Proslave su bile svečane što se može videti i po odabiru toaleta, ali i zabavne, što pokazuju zanimljivi rekviziti poput kartonskih šešira i kapa, pa i kaubojskih šešira, meksičkih šešira, koje je Tito voleo da nosi.