Zaprašivanje komarci
Beoinfo
Zaprašivanje komarci

Beoinfo

Zaprašivanje komarci, Foto: Beoinfo

Sigurno ste se ovih dana pitali kakve nas još u narednom periodu najezde očekuju. Strahovali smo da iz žbunja ne iskoči neka divlja svinja, gledali u nebo oko sebe da nam se na glavu ne ustremi neka vrana, na smrdibube smo već oguglali - postale su nam kao kućni ljubimci, a sada se (ne)spremno hvatamo u koštac sa dosadnim krvopijama.

Posle ogromne količine kiše koja je ispadala i sve toplijeg vremena deluje da nema mesta u Beogradu koje je "bezbedno" od komaraca. Nabujali Dunav i Sava postali su im još bolji dom, pa je predveče, kadželite da se opustite i rashladite na obalama, postalo nemoguće sedeti i uživati.

Divlja svinja vepar

Profimedia

Koliko su se ovi insekti namnožili govori i podatak su u pojedinim drogerijama rafovi skoro ispražnjeni i nema repelenata koji se koriste za odbranu od letećih dosada!

Kako smo saznali u jednoj od prodavnica, količine koje bi inače prodali za mesec dana "otišle" su za duplo kraće vreme. A sezona je tek počela! Pri tom, gotovo da nema dela grada u kom se trava redovno kosi, što komarcima dodatno olakšava život, pa se skrivaju u rastinju. Ima ih i usred dana, samo probajte i zakoračite u ne tako "visoku" travu. I veliki su "k'o rode", da se prisetimo i reči Radovana Trećeg.

- Sinoć smo sedeli pored Save, bili smo s bebom, toliko ih je bilo da smo pobegli glavom bez obzira. U jednom trenutku na leđa mi je sletelo pet komaraca, što je bio dovoljan signal da će ih doći još - rekla nam je Beograđanka Ivana.

Vozačka dozvola

Alo!

U ovo doba godine svi se sa setom sećamo zaprašivanja komaraca avionima iz vazduha. Može da priča ko šta hoće, ali je bilo mnogo efikasnije nego zaprašivanje sa zemlje. Poslednje takvo zaprašivanje u Beogradu je izvedeno 11. avgusta 2014. godine kada su avioni preletali glavni grad tri dana uzastopno. Doduše, tada je moralo da se čeka i da se prati prognoza dok se ne steknu idealni uslovi.

Verovatno zbog dileme da li je zaprašivanje iz vazduha legalno, jer je zabranjeno još 2009. godine zbog usklađivanja sa propisima EU, od toga se na kraju odustalo. Reč je i o našem zdravlju, jer je prskanje pesticida iz vazduha štetno po zdravlje ljudi. Zato sada kada čujemo karakterističan zvuk malih belih kamiona znamo da sledi zaprašivanje sa zemlje i magla, bez obzira kakvo je vreme.

Ispostavilo se, kako joj je rekla dispečerka, da je to samo dim nastao od prskanja komaraca. Usred oluje.

SEZONA KASNI

Sezona komaraca je počela kasnije nego prošle godine, rekli su za BBC na srpskom iz Zavoda za biocide. Reč je o takozvanim rečnim (šumskim) komarcima pripadnika roda Aedes za čiju pojavu su dovoljne jako male količine vode, odnosno barica. A možete misliti tek posle kiše i poplava, oko nas je mnogo više vode nego samo barice.

Dok je veća količina kiše za njih povoljna, za ekipe Zavoda za biocide i medicinsko ekologiju nije jer takvo vreme nije pogodno za efikasno suzbijanje komaraca. Ipak, kako su naveli u Zavodu, jutarnji i večernji tretmani se rade kako bi se brojnost komaraca svela na biološki minimum.

Škola

Alo!/Masanori Jošida

Sad, na vama je da li ćete krenuti u potragu za nekim od sredstava koje će sprečiti da vas ugrizu ili ćete, ako ste protiv takve hemije, da "uzberete" neku granu pa njom da mlatite oko sebe ili ćete možda primeniti neki od sledećih saveta: nosite svetlu odeću jer ih ona odbija, ako pijete kompleks vitamina B vaše telo će ispuštati miris koji krvopije nikako ne vole, od eteričnih ulja lavande, ruzmarina, eukaliptusa u kombinaciji sa vodom napravićete sprej zbog kojih vam neće ni prići...