U ponedeljak o eventualnom uvođenju karantina
Alo!/Masanori Jošida
U ponedeljak o eventualnom uvođenju karantina

Alo!/Masanori Jošida

U ponedeljak o eventualnom uvođenju karantina , Foto: Alo!/Masanori Jošida

- Prilikom procene situacije ne smemo da se oslanjamo samo na broj zaraženih – izjavio je Štrek za "Velt am zontag".

Iako broj pozitivnih na korona virus u Nemačkoj i Evropi značajno raste, "u isto vreme gotovo uopšte nemamo rast broja smrtnih slučajeva", objašnjava stručnjak, koji smatra da u takvim okolnostima ponovo treba razmotriti obim i trajanje zvaničnih mera za suzbijanje pandemije.

Prema njegovom mišljenju, i dalje treba sprečavati širenje infekcije, ali postoji mogućnost drugačije interpretacije apsolutnih podataka. On smatra da infekcije bez simptoma ne moraju nužno biti loše:

- Što se više ljudi zarazi, a pritom nemaju simptome, to će više njih – barem tokom kraćeg perioda – biti imuno. Oni više ne mogu da doprinesu širenju pandemije – objasnio je Štrek.

Dikrektor Instituta za virusologiju i istraživanja HIV-a Univerziteta u Bonu ukazao je na činjenicu da niko ne zna jedini ispravan put u borbi protiv pandemije, ali da ne možemo da pauziramo ceo život.

- Možemo samo da isprobavamo, a greške su nešto što nam mora biti dozvoljeno – smatra Štrek.

Nemački Turistički savez kritikovao mere za povratnike za odmora

Nemački Turistički savez ocenio je nova pravila o karantinu za ljude koji se vraćaju sa odmora kao faktičku zabranu obavljanja profesije za tu branšu.

- Za zimu ne možemo da prodamo gotovo ništa. Turizam je postao trgovac bez robe – izjavio je predsednik saveza Norbert Fibig.

Po povratku iz rizičnih područja u Nemačkoj važi mera kućne izolacije u trajanju od 14 dana. Nemačka savezna država i pokrajine sada su odlučili da će od prvog oktobra karantin moći da se ukine tek pet dana nakon podnošenja negativnog testa na korona virus. Do sada su povratnici iz rizičnih područja bili slobodni odmah nakon podnošenja negativnog testa.

Pročitajte još: