Beograd, šetnja, građani
Tanjug
Beograd, šetnja, građani

Tanjug

Beograd, šetnja, građani, Foto: Tanjug

Nacionalni prosvetni savet (NPS) dao je pozitivno mišljenje o učenju kineskog i japanskog jezika u svim gimnazijama širom Srbije, nakon čega ministar prosvete Mladen Šarčević doneo odluku o usvajanju navedenih programa.

- Nacionalni prosvetni savet dao je pozitivno mišljenje o programima kineskog jezika i civilizacije i japanskog jezika i civilizacije, na osnovu čega je ministar doneo odluku o usvajanju navedenih programa kao trećeg stranog jezika, koji je u planu nastave i učenja u delu Ostali oblici obrazovno-vaspitnog rada. Programi su objavljeni u "Prosvetnom glasniku 8/19" i primenjuju se od ove školske godine - objasnila je  Tatjana Mišović, rukovodilac Centra za razvoj programa i udžbenika.

Pročitajte još:

Ovo je potvrdio Radivoje Stojković, predsednik NPS, koji je naveo da je sve već dogovoreno i do detalja isplanirano. Nakon gimnazija, kineski i japanski jezik će moći da preuzmu srednje stručne škole.

Šešelj saopštio tužne vesti iz Haga!

AUTOR: Alo.rs/ M. I. DATUM I VREME: 09.09.2019. 15:46 U razgovoru za portal Alo.rs Šešelj izneo svoja saznanja.

- Nastavni kadar za ove jezike će biti iz Kine, odnosno lektori kineskog jezika Konfučije instituta, koji je to sve i finansirao. Nadamo se da će i kadar koji se školuje na katedrama za kineski i japanski isto preuzeti ulogu predavača ovih jezika - objašnjava predsednik NPS Radivoje Stojković.

Ocenjuje se ali ne ulazi u prosek

Kineski jezik u gimnazijama učiće se fakultativno, što znači da će se ocenjivati, ali da ta ocena neće ulaziti u ukupni prosek ocena. Prema planu i programu, kineski jezik deca će učiti dva puta nedeljno, što je 74 časova godišnje i tako kroz četiri godine školovanja.

Zamisao ovakvog programa je savladavanje pravilnog izgovora glasova i tonova kako u kineskom, tako i u japanskom jeziku.

"Nikad se ranije nije desilo da prvaci ovoliko ne znaju!" Kada im je tražila crtež porodice, jedno ju je baš zabolelo

AUTOR: zelenaucionica.com/ Alo.rs/ B. P. DATUM I VREME: 08.09.2019. 21:18 "Slatki su i širokih osmeha, ali..." Škola, Foto: Shutterstock Jedna učiteljica prenela je anonimno svoje utiske o odeljenju prvačića koje je preuzela 2. septembra. Kako je napisala, ove godine je šokirana novom generacijom školaraca.

Đaci će tako imati priliku da nauče da pišu i čitaju kinesko i japansko pismo fonetske latinične transkripcije da bi se osposobili za samostalnu konverzaciju, ali i da se upoznaju sa najvažnijim aspektima kulture i civilizacije Kine.

- Cilj ovog programa je savladavanje kineskog i japanskog jezika, upoznavanje sa kulturama ovih drevnih naroda. Tako će đaci učiti ovo pismo, koje je znakovno, sa druge strane i jezik, kroz pisanje i kaligrafiju.

Na pitanje zašto baš kineski i japanski jezik kad su oni udaljeni od nas kulturološki i geografski i kako će učenici teško moći sebi da priušte i odu na usavršavanje tamo, predsednik odgovara:

- U Švedskoj se, na primer, izučava kineski. Tako da mi samo pratimo svetske tokove.

Na kraju četvrtog razreda gimnazije učenici bi trebalo da ovladaju kineskim i japanskim toliko da mogu da ispričaju osnovne informacije o sebi, svojoj porodici, da se sporazumevaju oko stvari iz svakodnevnog života, kao i da na tom jeziku vode razgovor o temama obrađenim tokom četiri godine učenja. Takođe će u potpunosti vladati fonetskim pravilima.

Još korejski i grčki

Mitrović naglašava da će NPS u budućnosti predložiti da se fakultativno izučavaju korejski i grčki jezik. Kineski se kao obavezan, drugi strani jezik uči i dve gimnazije - Filološkoj u Beogradu i Karlovačkoj gimnaziji.

BONUS VIDEO: Goran Vesić predlaže novi zakon za trotinete

 

Komentari (1)

zeks

09.09.2019 16:18

Bas bi voleo da vidim ko ce predavati kineski i japanski u srednjoj skoli za tu platu..ljudi koji znaju te jezike rade za ozbiljne pare i nece trpeti razmazenu decu iskompleksiranih roditelja!