Vera Mandić
Privatna arhiva

Dok je trajalo vanredno stanje zbog epidemije koronavirusa, sve do druge polovine marta kada je obustavljen autobuski saobraćaj, Vera nije mirovala. Radila je i tada, a s početkom normalizacije prevoza, zasukala je rukave još više.

Vera Mandić

Privatna arhiva

Vera Mandić, Foto: Privatna arhiva

 - Opremu smo dobili, sve što je potrebno da higijena bude na zavidnom nivou. Sve se dezinfikujuje i više puta, tako da nema bojazni ni po putnike, ni po vozače i konduktere. Dezinfekcija autobusa obavlja se i pre i posle vožne - kaže Vera.

Veri Mandić nijedan posao ne pada teško.

Neuobičajeno za jednu ženu, ceo radni vek provela je u kikindskoj „Livnici“ kao vozač dizalice.

Sve se cakli pod njenim rukama

Privatna arhiva

Sve se cakli pod njenim rukama, Foto: Privatna arhiva

 - Tako sam se i penzionisala sa 36 godina i 7 meseci radnog staža, a penzija mi je 18.700 dinara. Ja sam prva i jedina žena koja je vozila dizalicu. Vozila sam i viljuškar - kaže ova žena koja je okretna poput čigre u sedmoj deceniji.

Osvajala je, kaže, i nagrade. 

- Nema nagrade koju nisam dobila u bivšoj Jugoslaviji kao najbolji radnik. Išla sam na mesec dana u Rusiju, a potom sam isto toliko vremena provela u Norveškoj. Tamo sam osvojila priznanje posvećeno ženi radnici „Svarta Bjorn“.

Jedina sam u Jugoslaviji koja je dobila ovu nagradu. Tražili su me i Nemci da radim kod njih, ali mi je Jugoslavija uvek bila u srcu - sa nostalgijom priča Vera.


Vraćanje u normalu

Normalizacija autobuskog saobraćaja u Kikindi počela je početkom maja. U skladu sa interesovanjem putnika, određuje se i broj polazaka linija, kako autobusi ne bi bili prazni, rekao je Dušan Markovljev, direktor JP „Autoprevoz“.

Dezinfekcija autobusa obavlja se i pre i posle vožnje

Privatna arhiva

Dezinfekcija autobusa obavlja se i pre i posle vožnje, Foto: Privatna arhiva