Pekara
Alo!/Marko Metlaš
Pekara

Alo!/Marko Metlaš

Pekara, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Hleb, najviše konzumirana namirnica u Srbiji, ispostavilo se da spada u jednu od većih potrošačkih prevara. Naročito kada je reč o crnom hlebu, koji u maltene 99 odsto slučajeva to nije.

Umesto pravog crnog brašna, TIP 1100, koga skoro i da nema na našem tržištu, pekari u običan hleb ubacuju veštačke boje, koje ga čine polubelim ili crnim. Na taj način obmanjuju potrošače, koji misle da se kupovinom ove namirnice hrane zdravo ili poštuju preporuku lekara.

Pročitajte još:

Crni ili raženi hleb izrazito je popularan među populacijom koja brine o svom zdravlju i vodi računa o pravilnoj ishrani, a poseban problem nastaje kod osoba koje iz zdravstvenih razloga ne smeju da konzumiraju beli hleb.

Crni hleb

Alo!/ Rajko Ristić

Crni hleb, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Kako prepoznati pravi crni hleb?

Stavite u vodu komad sredine crnog hleba. Ako hleb pobeli, a voda potamni, znači da je obojen.

Crni hleb je tvrd, zbijen i ima veću vlažnost nego beli.

Pročitajte i ovo:

 

Crni hleb ne može biti prozračan i elastičan.

Sredina crnog hleba ima dublje pore i manja mu je zapremina.

Drugačije miriše od belog.

 

Komentari (2)

sara

27.03.2019 11:36

Tačno je to. Imam pekaricu i sama pečem hleb od kupljenog, ražanog, heldinog i ječmenog brašna. Hleb nije vazdušast, zbijen je, ima malo spečifičan miris i mnogo je ukusniji i zdraviji od kupovnog.

Ja

27.03.2019 12:09

Pitanje je zasto im je to dozvoljeno..??!!