Našoj sagovornici I. N. desila se suluda stvar! Dođite kad bude radio normalan doktor!

E. A. | vesti 2019-11-22 16:57:38 2019-11-22 16:57:38

Iako je elektronsko umrežavanje u zdravstvu imalo za cilj uštedu vremena i novca, pa tako i manje šetanje pacijenata od ordinacije do ordinacije, preglednost i dostupnost dokumentacije pomoću jednog ili dva klika, u praksi je ponekad situacija potpuno drugačija.

Tanjug/Filip Krainčanić

Naime, iako su lekari prošli obuku za rad u sistemu, pojedini odbijaju da ga koriste, pa onda maltretiraju pacijente zahtevajući da im donose nalaze na papiru.

To se dogodilo i našoj sagovornici I. N., koja je ovih dana bila u agoniji samo zato što doktorka ne zna ili odbija da koristi računar.

- Novi sistem predviđa da svi nalazi, pa tako rendgen i ultrazvuk, budu na mreži. Iz nekog razloga, doktorka mi ih je tražila na ruke, besno urlajući da „to tako ne može“. Pošto bog otac nije mogao da je smiri, vratila sam se do prethodne ordinacije i tražila da mi ih odštampaju. Žena me je zbunjeno gledala navodeći da nema tu mogućnost i da ne vidi u čemu je problem jer su snimci u kompjuteru, a sve što je ova druga, čija je ordinacija pet vrata odatle, trebalo da uradi jeste dupli klik. Onda me je prva zamolila da ponovo dođem ujutru, kada će raditi „normalnija koleginica“. Verujte da sam se osvrtala u nadi da je u pitanju skrivena kamera, a ne sumorna realnost - navodi naša sagovornica.

Lekari sa kojima je „Alo!“ razgovarao kažu da se zbog pojedinaca stvara loša slika.

- Svi su prošli obuku i svako ko je hteo, mogao je da nauči. Ali ovde ne može i ne sme da bude reči o tome da li neko hoće ili neće da radi u elektronskom sistemu i da li se nekome nešto sviđa ili ne. Ako je taj sistem uveden s ciljem da se rad pojednostavi, da se uštede vreme i novac, da se mnoge stvari olakšaju pacijentima, ne vidim zašto neko ne prihvati taj način rada. To je za svaku osudu. Zbog pojedinih kolega, koje iz samo njima znanih razloga tako postupaju, stvara se loša slika o celokupnom zdravstvu. Mnogo je više odgovornih i savesnih medicinskih radnika koji svojom profesionalnošću, požrtvovanošću i odgovornošću svaki dan menjaju sliku srpskog zdravstva nabolje - navodi jedan od lekara.

I u apotekama vole papire

Ni u apotekama postoje ljudi koji ne znaju ili neće da koriste elektronski sistem, pa tako pre izdavanja leka traže na uvid recept, iako je od marta ove godine u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji počela primena elektronskog propisivanja lekova, odnosno izdavanje e-recepta.

- Sistem funkcioniše tako što pacijent dođe kod lekara, koji prepiše lek, a onda bez ikakvog recepta pacijenti odlaze u apoteku, gde na osnovu knjižice podižu lek. Sve bi to bilo sjajno i bajno da mi uz knjižicu, koju sam pružio da bi mi izdali lek, apotekarka nije tražila da joj dam recept. Prvo sam stajao sa otvorenim ustima dobrih pola minuta, a onda sam se samo okrenuo i izašao - kaže naš sagovornik Petar M.

 

Expand player
Pogledajte više