PAKLENI DANI SU PRED NAMA Najveći srpski stručnjaci otkrivaju šta nam tek sledi u ovom piku korona virusa!

Ima razloga za zabrinutost, ali ne i za paniku. Moramo biti racionalni!

doktori, korona, bolest
doktori, korona, bolest, Foto: shutterstock.com

Glavni grad se juče, kao i prethodnih dana, našao na prvom mestu po broju novozaraženih, sa 240 novih slučajeva. Iako znatno manje u odnosu na prestonicu, Kragujevac je zauzeo neslavno drugo mesto kada je reč o obolelima sa 26 novootkrivenih slučajeva infekcije, dok se Novi Sad probio na treće mesto nakon nekoliko dana s malim brojem zaraženih i juče je zabeležio 18 slučajeva.

Kardiolog Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa, za "Alo!" kaže da je sve više mladih koji su zaraženi i hospitalizovani.

- Od juče smo imali veći broj prijema, a prosek godina bio je 45. Povećane brojke zabrinjavaju i one se nažalost preslikavaju i na bolničke prijeme. U ovom momentu nije dovoljno da samo pričamo o brojkama i da ih pratimo, važno je da što manje izlazimo i da nosimo maske uvek i svuda. Naša ambulanta radi 24 časa, lekova imamo dovoljno - navela je ona za naš list.

Marija Zdravkovic
Marija Zdravkovic, Foto: Tanjug Dragan Kujundzic

Kako za "Alo!" navodi epidemiolog Radmilo Petrović, pakleni dani nisu iza nas, nego su tek pred nama, pa ne treba da nas začudi i ako se jučerašnji broj novozaraženih u narednom periodu i udvostruči.

- Korona je biologija, a ne matematika! Baš kao što naš narod, uprkos velikom broju zakona, i dalje uporno gradi nelegalno, tako ga je merama jako teško disciplinovati i da nosi masku. Naša nedisciplina će tek doći na naplatu narednih dana, zbog čega me ne bi iznenadilo da imamo u jednom danu i preko hiljadu inficiranih. Svi treba da znaju da ovo nije pik i da nam najveći broj zaraženih u jednom danu tek sledi - ističe Petrović.

Čuveni epidemiolog objašnjava da je na veliki skok u broju novozaraženih sigurno uticalo i veliko zahlađenje, jer su građani više vremena provodili u zatvorenom prostoru koje predstavlja idealno mesto za prenos infekcije.

Epidemiolog u penziji Radmilo Petrović
Epidemiolog u penziji Radmilo Petrović, Foto: printscreen

- Inkubacija u najvećem broju slučajeva traje četiri do pet dana, što se tačno podudara sa zahlađenjem koje smo imali i očigledno je da baš kao što se grip širi brzo kada provodimo vreme u zatvorenom, isti slučaj je i sa zloćudnom koronom. Zbog ovog faktora, možemo očekivati i oscilacije u broju zaraženih, ipak jedno je sigurno: korona hara Srbijom - navodi dr Petrović.

Veliki skok u broju zaraženih juče je iznenadio i virusologa dr Anu Gligić koja za "Alo!" navodi da je korona očigledno opet odlučila da pokaže zube.

- Na naplatu su došli naši godišnji odmori i druženja. Korona ovakve stvari ne prašta! Svako opuštanje nam može doći glave i krajnje je vreme da počnemo maksimalno da se pridržavamo svih mera, jer se sa ovim virusom nikada nismo načisto - kaže dr Gligić. N. Marić

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi