Natpis Nema mina
Privatna arhiva
Natpis Nema mina

Privatna arhiva

Natpis Nema mina, Foto: Privatna arhiva

Vesić je podsetio da su prilikom operacije oslobađanja Beograda, koja je trajala od 14. do 20. oktobra 1944. godine, nacisti u povlačenju minirali veliki broj zgrada u Beogradu želeći da tako nanesu što veće gubitke Crvenoj armiji i pripadnicima partizanskih jedinica.

Inženjerci Crvene armije su, dodao je, sigurno nekoliko meseci posle oslobođenja grada, deminirali zgrade i na taj način spasili desetine hiljada ljudskih života, a na svakoj zgradi koju su deminirali, crvenom bojom su pisali "Provereno, min njet", što znači provereno, nema mina.

Natpis Nema mina

Privatna arhiva

Natpis Nema mina, Foto: Privatna arhiva

Podsetio je da je bilo stotine takvih natpisa na fasadama beogradskih zgrada koji su vremenom nestajali, a da se možda najduže zadržao onaj na zgradi Mekdonaldsa na Slaviji. Istakao je da je taj natpis podsećao na važan deo naše istorije i dodao da je prilikom rekonstrukcije fasade zgrade u kojoj se sada nalazi AIK banka, dijagonalno od "Londona", pronađen jedan takav natpis.

U dogovoru sa tom bankom i Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda natpis je, dodao je, obnovljen i zaštićen staklom, uz obaveštenje na srpskom, ruskom i engleskom jeziku šta taj natpis znači za Beograđane.

- Natpis smo zaštitili, podsetili na njegovo značenje i na taj način, kao Grad Beograd i Republika Srbija, odali poštovanje prema onima koji su u Crvenoj armiji deminirali mine i spasili desetine hiljada života i sačuvali sećanje na jedan deo naše istorije, na ono što se dešavalo u našem gradu - rekao je Vesić.

Natpis Nema mina

Privatna arhiva

Natpis Nema mina, Foto: Privatna arhiva

Zahvalio je AIK banci koja je to finansirala i pristala da na njihovoj fasadi bude sačuvan taj natpis, Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a posebno Branimiru Banetu Gajiću, koji je prvi otkrio taj natpis.

- On je poslao dopis Skupštini grada i mi smo naravno reagovali i zajednički učinili dobro delo zbog čega sam danas posebno ponosan i srećan jer će neke nove generacije, prolazeći pored te zgrade, moći da saznaju šta se dešavalo i šta znači taj natpis koji je važan za deo života mnogih građana Beograda - dodao je Vesić.

Branimir Gajić, nezavisni istraživač koji se bavi istorijom Beograda, kaže da je natpis otkrio sasvim slučajno.

- Obzirom da se bavim istorijom Beograda, bilo mi je jasno o čemu je reč. Natpis je bio u tragovima, pokriven slojem čađi i prljavštine, ali mi je kroz te tragove koji su se videli bilo potpuno jasno da gledam ćirilični natpis na ruskom i znao sam da je to natpis sovjetskih inženjeraca iz Drugog svetskog rata koji je označavao da su oni ovu zgradu proverili - rekao je Gajić.

Natpis Nema mina

Privatna arhiva

Natpis Nema mina, Foto: Privatna arhiva

Naveo je da mu bilo izuzetno drago što je video natpis koji je, podsetio je, čak i opevan u jednoj od popularnih pesama ''Riblje čorbe'' - "Pravila, pravila".

- Ovo je živa istorija na jednoj od najfrekventnijih raskrsnica gde svi mi svakodnevno prolazimo. Ovo nije muzejski eksponat za koji ne morate da odete u muzej da pogledate već prođete pored njega i ako ne znate, ostaćete uskraćeni za saznanje pored čega ste prošli, a ovako, sa ovom tablom, sačuvan i zaštićen on zaista na divan način pokazuje kako je izgledala istorija ovog mesta tokom velike bitke za oslobođenje Beograda od nacističke okupacije - dodao je Gajić.