SPREMAJU NAM SE PAKLENE VRUĆINE, DUGE SUŠE I RAZORNE OLUJE! Najnovija LETNJA prognoza za Evropu je prava katastrofa, a ni Srbiji se NE PIŠE DOBRO!

Pred nama je leto sa opasnim toplotnim talasima, dugim sušnim periodima i vremenskim nepogodama, objavio je meterološki servis "AccuWeather" u svojoj dugoročnoj prognozi za celu Evropu.

Vremenska prognoza
Vremenska prognoza, Foto: accuweather

Balkansko poluostrvo

Dok će suvo i vrelo vreme dominirati većim delom Evrope, Balkanskom poluostrvu prete nevremena sa grmljavinom. Iako region neće biti imun na toplotne talase, ekstremne vreline će biti ograničene na određene oblasti.

Nepogode sa grmljavinom sa Mediterana i istočne Evrope će ugroziti oblast od Grčke do Srbije, Rumuniju i Bugarsku. Grmljavine će se pretežno nastupati u popodnevnim i večernjim satima, uz povećan rizik od olujnog vetra, grada i bujica. Oluje će se često širiti ka zapadu, donoseći olujno vreme u Italiju. 

Zapadna i centralna Evropa

Pirinejsko poluostrvo će biti pogođeno rastućim vrućinama uz vrlo malo padavina već od juna. Oblast od Portugala i Španije do Mađarske i Poljske će biti pogođena dugim toplotnim talasima. Paklene vrućine će početi u junu i trajaće duže nego prošlog leta kada su rekordne temperature zabeležene u Portugalu, Belgiji, Holandiji, Nemačkoj i na Skandinavskom poluostrvu. Čak i kada toplotni talas splasne, temperature će se kratko zadržati oko normale pre nego što ponovo dostignu opasne visine.

NE MRDAJTE IZ KUĆE BEZ KIŠOBRANA Kiša će danas liti kao iz kabla, a evo kad nam se konačno vraća sunce!

Intenzivne vrućine i dugi sušni periodi povećaće rizik od požara u većini zapadne i centralne Evrope. Najugroženija će biti područja između severnog Portugala i severne Španije, kao i od Alpa do Nemačke i Češke.

Vrućina
Vrućina, Foto: Alo / Nenad Vujanović

Toplotni udar u unutrašnjosti Evrope

Suvo i sunčano vreme će dominirati u Irskoj, južnom delu Velike Britanije i severnoj Francuskoj. Kratki toplotni talasi će trajati oko tri dana pre nego što hladniji vetar donese osveženje. Temperature će uglavnom biti iznad proseka od juna do avgusta, ali će najjači toplotni udar pogoditi unutrašnjost Evrope.

TOKOM NOĆI 45 HILJADA MUNJA Cikloni "Melita" i "Alvin" se nadvili nad Srbijom! Meteorolozi upozoravaju: Sklanjajte se na bezbedno!

Kako leto odmiče, suvo vreme sa povišenim temperaturama uz veliku količinu dnevnog sunca mogu dovesi do suša koje bi oštetile useve.

Za razliku od prošlog leta kada ja bila pogođena ekstremnim temperaturama i požarima, Skandinavija će u narednim mesecima moći da očekuje tipičnije vreme za to doba godine. Paklene vrućine će zaobići i istočnu Evropu, mada bi temperature mogle da dostignu i 38 stepeni sredinom leta. Oblast od južne Litvanije do zapadne Ukrajine ima najviše šanse da bude pogođena velikim vrućinama, dok se oluje sa grmljavinom mogu povremeno očekivati u južnoj Belorusiji, Ukrajini i Moldaviji.

 

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi