DANAS JE NAJTUŽNIJI HRIŠĆANSKI PRAZNIK Na veliki petak farbamo jaja i postimo, a jedna stvar je najstrože zabranjena!

Farbanje jaja na Uskrs spada u najstarije hrišćanske običaje.

crkva, vera, molitva, pravoslavlje
crkva, Foto: Tanjug

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju najtužniji hrišćanski praznik, Veliki petak. Tog dana je razapet gospod Isus Hristos, a kada je video šta vojnici rade sa njim, rekao je čuvenu rečenicu: "Oče, oprosti im ne znaju šta rade".

Gospod Isus Hristos je bio osuđen od strane judejskog naroda i sudije Pontija Pilata, koji su želeli njegovu krv.

Na Veliki petak se farbaju uskršnja jaja, u kom učestvuju i zabavljaju se žena i deca.

ODUVEK JE HTEO SINA, A ONDA JE DOBIO I ČETVRTU ĆERKU Miloš je jedne noći istrgao bebu iz kolevke, i pomračenog uma krenuo da joj potpiše smrtnu kaznu, a onda je VERA učinila svoje!

Domaćica prvo farba jedno crveno jaje, čuvarkuću, koje će se čuvati do sledećeg Uskrsa, a prvo jaje od prethodne godine treba da se zakopa u zemlju, kako bi bila plodna i donela berićet domaćinima. OVDE pročitajte šta treba da uradite da vam jaja ne puknu prilikom kuvanja

Farbanje jaja na Uskrs spada u najstarije hrišćanske običaje. Više o pravoslavnim pravilima za farbanje jaja pročitajte OVDE.

O tome nam svedoči priča Marije Magdalene, koja je došla u Rim, da propoveda hrišćanstvo, a tom prilikom je i posetila cara Tiberija. Kao poklon dala mu je korpu jaja.

Uskrs, praznik, jaja, vaskrs
Uskrs, Foto: Shutterstock, ilustracija

Car nije verovao u Hristvo vaskrsenje i rekao je da, ako bi to bila istina, onda bi bela jaja u korpi promenila boju. U tom trenutku Marija je rekla “Hristos vaskrse” i sva jaja u korpi su postala crvena.

Prema drugoj legendi, stanovnici Jerusalima su se rugali hrišćanima, da Hristos nije vaskrsao, i da to nije moguće, kao što je nemoguće, da kokoške snesu crvena jaja. Sledeće godine, na dan Vaskrsa, sve kokoške u Jerusalimu su snele crvena jaja.

Na Veliki petak najstrože je zabranjeno vino, jer ono predstavlja nevino prolivenu krv Isusa Hrista. Domaćice kuvaju povrće, najviše mladu koprivu, koju su jeli i stari i mladi. U južnoj Srbiji, roditelji na ovaj praznik decu ne puštaju da izađu iz dvorišta. OVDE pročitajte u kojoj boji MORA da bude u bar jedno jaje, evo zbog čega je to veoma važno!

Na ovaj dan se posti na vodi, a monasi u manastiru poštuju najstrožije tipike, tako da ne bi trebalo ništa da jedu ceo dan, i to je takozvano suhojedenje.

"KADA JE ISUS UMRO NA KRSTU U PETAK, BIO JE TO NAJGORI..." Sačekajte tri dana i uverićete se da su čuda moguća: Poruka baka Mare (87) promeniće vam život iz korena!

U nekim krajevima, ljudi su ujutru donosili vodu sa jezera, kako bi se svi ukućani umili vodom, jer postoji verovanje da će to umivanje odneti sve bolesti iz tela. To je, sudeći po narodnim verovanjima, jedna stvar koju nikako ne smete da zaboravite da uradite.

Neka mesta poštuju i običaj vezivanja kose devojčicama pod vrbom, kako bi brzo rasla.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi