Groblje u Orahovcu
Olivera Radić
Porušeni spomenici u groblju u Orahovcu

Olivera Radić

Porušeni spomenici u groblju u Orahovcu, Foto: Olivera Radić

Više desetina Srba u proteklu subotu, na Mitrovske zadušnice, obišlo je groblje u Orahovcu. Među njima je bila i Olivera Radić, profesorka srpskog jezika, koja živi i radi u tom gradu na KiM.

Groblje u Orahovcu

Olivera Radić

Groblje u Orahovcu, Foto: Olivera Radić

- Groblje ruše od 1999. godine. Prvo su ispisivali grafite na neke spomenike, posle su rušili spomenike, pa ih deo po deo lomili, neke delove odnosili... To traje godinama. Srbi svoje upokojene nisu sahranjivali na ovom groblju od 1999. do 2013, zbog nebezbednosti. Ali kako je crkvena porta, u kojoj su u tom periodu sahranjivali svoje preminule, ostala bez prostora, opet se vraćamo starom groblju, jer nemamo drugog izbora - priča Radićeva za „Alo!”.

Groblje u Orahovcu

Olivera Radić

Groblje u Orahovcu, Foto: Olivera Radić

Ona navodi da Srbi na groblje odlaze organizovano samo na Zadušnice ili na sahranu. Ističe da i spomenici skorije sahranjenih takođe bivaju porušeni, a krstovi polomljeni.

Groblje u Orahovcu

Olivera Radić

Groblje u Orahovcu, Foto: Olivera Radić

- Starica Lazarka Simić supruga Srećka je sahranila 2017. godine. Polomili su mu krst i spomenik. To govori da se strasti nekih zločinitelja nisu smirile. Inače, na svake Zadušnice zateknemo neku bačenu uginulu životinju preko nekog groba. Ovoga puta smo zatekli uginulu kokošku na grobovima porodice Baljošević, smeće na grobovima Markovića i Simića.

 

 

- Ipak, najpotresnije je bilo videti majku koja sa hrizantemama u rukama stoji nad grobom svog petnaestogodišnjeg sina i plače na sav glas i zbog toga što je grob njenog dečaka bez spomenika. Spomenik je porušen ranijih godina, a grob, preko kojeg je nekada stajala mermerna ploča, bio je čak raskopan do kovčega 2007. godine. To je tada i prijavljeno policiji, ali počinitelji nikada nisu pronađeni... I tako svaki put pomere neki kamen, polome neki krst - navodi Radićeva.

Komentari (1)

Boyana

08.11.2018 10:47

Dao Bog da vam se sve vrati, zlotvori!