Žurka, klub, mladi, splav
Profimedia
Žurka, klub, mladi, splav

Profimedia

Žurka, klub, mladi, splav, Foto: Profimedia

*Nov na srpskom tržištu, ali godinama poznat u svetu

*Najveća ilegalna proizvodnja ketamina je u Indiji i Hong Kongu

*Koristi se u medicini, ali za potrebe lečenja životinja. Izdaje se na recept veterinara

 

Sa letnjim festivalima u regionu, crno tržište narkotika koje konzumiraju mladi najčešće na žurkama i festivalima, proširilo se za još jednu supstancu - ketamin. Anestetik koji se koristi u veterinarskoj praksi mladi danas ušmrkavaju, potpuno nesvesni opasnosti koje ta supstanca nosi.

Na poznatom muzičkom festivalu u Hrvatskoj policija je zaplenila oko 50 grama ketamina kod dilera iz Velike Britanije, a u danima koji su usledili ova relativno nova droga pojavljivala se na više mesta u Splitu. Jasno je da sa dolaskom turista na festivale sličnog tipa dolaze i gramzivi dileri željni zarade, a sa njima i droge koje na našim prostorima do sada nisu korišćenje u tolikoj meri.

Pročitajte još:

Iako će mnogi ketamin klasifikovati kao drogu koja tek dolazi, važno je napomenuti da je ona sve vreme tu, samo se koristi u veterinarskoj praksi kao anestetik za životinje. Iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti objašnjavaju da je do tog ketamina moguće doći samo uz veterinarski recept, zbog čega mnogi korisnici i dileri pribegavaju "kućnoj" proizvodnji.

- Ketamin je u Srbiji od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije registrovan u obliku rastvora za injekcije samo za primenu kod životinja i može se naći samo u registrovanim apotekama i veterinarskim ustanovama. Izdaje se isključivo na recept veterinara. Ketamin koji se zloupotrebljava je češće ilegalno proizveden, u obliku je praha (kristala) koji se unose ušmrkavanjem, slično kao kokain ili amfetamini, a ređe se koristi intravenskom administracijom - objašnjava doktorka Katarina Crnić iz Specijalne bolesti za bolesti zavisnosti.

Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti

Dejan Briza

Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti , Foto: Dejan Briza

Dakle, pored legalno proizvedenog ketamina, postoji ketamin ilegalno proizveden u privatnim ili priručnim laboratorijama, od strane osoba koje nemaju nikakvog znanja o tome u koliku opasnost se upuštaju. Proizviodnja je relativno jeftina i laka te je i cena ketamina na ilegalnom tržištu niska, a samim tim je privlačan za zloupotrebu u populaciji mladih, ističe doktorka.

- Najveća ilegalna proizvodnja ketamina je u Indiji i Hong Kongu, a najveću popularnost na klabing sceni ima u Velikoj Britaniji i Kini. Nažalost, prisutan je i na našoj klupskoj sceni - kaže doktorka Crnić.

Prvo se koristio na ljudima

Otkrivanje ove supstance šezdesetih godina prošlog veka naizgled je otvorilo vrata ka novim poljima medicine, te je samo nakon dve godine od otkrića ketamina, njegovo primenjivanje počelo i u medicini. A onda su počeli da se javljaju štetni efekti i nuspojave.

- Ketamin je otkriven 1962. godine, prvi put je testiran na ljudima 1964. Odobren za upotrebu u SAD 1970. Masovno je korišćen za anesteziju u vijetnamskom ratu. Zbog izraženih neželjenih efekata se više ne koristi kao anestetik u humanoj medicini, već samo u veterinarskoj praksi. Njegova zloupotreba kao psihoaktivne supstance počela je vrlo brzo nakon što je otkriven i koristi se kao psihodelična droga sa pretežno disocijativnim efektima - objašnjava doktorka Crnić.

Posebna opasnost leži u dostupnosti ove supstance, zatim u niskoj ceni, popularnosti među mladima kao i o nedovoljnom znanju o neželjenim efektima i mogućem razvijanju ozbiljnih oštećenja organizama.

Heroin Droga

Profimedia

Droga, Foto: Profimedia

- Posebno je opasan zbog mogućih posledica u smislu psihijatrijskih poremećaja i zavisnosti, a veoma je toksičan za bubrege i jetru. Deluje na NMDA glutamatske receptore i izaziva stanje disocijacije svesti, u većim dozama euforiju i halucinogeni efekat. Pri hroničnoj upotrebi može da izazove oštećenje pažnje i pamćenja, pri dužoj upotrebi može izazvati hronične psihoze. U kardiovaskularnom sistemu izaziva poremećaje ritma i povećanje krvnog pritiska. Može izazvati duple slike, povećanje očnog pritiska i nevoljne očne pokrete, a u većim dozama može dovesti do prestanka disanja - upozorava doktorka Crnić.

Tezu o neinformisanosti potkrepljuje podatak da svaki drugi adolescent u Srbiji nikada nije dobio informaciju ni kod kuće, ni u školi, koje su to štetne posledice upotreba droge, što je pokazalo istraživanje koje je sprovela Komisija za borbu protiv narkomanije u školama.

Sa druge strane, u sadržajima koji su mladima interesantni i lako dostupni, kao što su to muzika ili internet, ketamin je popularna supstanca o kojoj se rado peva i govori.

Iako je po zastupljenosti daleko iza kanabisa, koji je prema istraživanjima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" iz 2014. godine najzastupljenija ilegalna psihoaktivna supstanca u upotrebi, važno je znati da osobu koja koristi ketamin možemo prepoznati kao euforičnu, nekritičnu, ona može preuzeti radnje opasne po sebe i druge, recimo u saobraćaju, može pokazivati strah, anksioznost i maniju gonjenja.

- Mogu biti prisutne i halucinacije, a efekti su kratkotrajni, traju nekoliko sati. S obzirom na kratkotrajnosot delovanja zavisnost se brzo uspostavlja, a zavisnici mogu pokazivati znake apstinencijalnog sindroma sa visokom anksioznošču, tremorom i lupanjem srca - zaključuju iz Specijalne bolnice.

BONUS VIDEO: Pitali smo građane šta misle o Borisu Džonsonu - jedan odgovor je HIT