Mladen Mijatović
Printscreen/Pink
Mladen Mijatović

Printscreen/Pink

Mladen Mijatović, Foto: Printscreen/Pink

Pripadnici saobraćajne policije testiraju vozače na narkotike za koje posumnjaju da su pod dejstvom istih. Test na narkotike sličan je alko testu. Analizira se sadržaj pljuvačke, a traje u proseku od 8 do 10 minuta.

Mladen Mijatović je bio na licu mesta kako bi gledaoce upoznao sa testom na narkotike.

- U takozvani kolektor ubacio sam dovolju količinu pljuvačke i ona se sada analizira u aparatu koji će da da rezultat da li u mom organizmu ima narkotika - rekao je Mijatović.

Testiranje na drogu

Printscreen/Pink

Testiranje na drogu, Foto: Printscreen/Pink

- Pored alkohola koji je tradicionalni problem u sistemu saobraćaja, sve više raste problem upotrebe psihoaktivnih supstanci od strane vozača. Raste broj prekršaja iz godine u godinu. Od početka ove godine je oko 280 vozača sankcionisano zbog ovog prekršaja, što je više od 80 posto u odnosu na prošlu godinu - rekao je Aleksandar Radenković, pripadnik saobraćajne policije.

Ovim testom se vrši testiranje na 7 vrste narkotika, naravno svih onih koji su u upotrebi u Republici Srbiji, opijata, heroina, kokaina, amfetamina, metaamfetamina, kanabisa, metadona.

- Pored ovakvih kontrola koje se vrše ovim uređajem, u Srbiji se vrši kontrola i upućivanje lica na kog se sumnja da je upravljao vozilom pod dejstvom alkohola, upućuje se u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu na pregled. 

Za vozače koji upravljaju vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, zakonom je zaprećena kazna od 20.000 do 40.000 dinara, minimum 6 meseci zabrane upravljanja i 8 kaznenih poena. 

Zakon treba poštovati, ne zbog zaprećenih kazni, već zbog bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Pročitajte još: