Miševi u čekaonici sa trudnicama!

B. Janačković | vesti 2015-11-27 21:37:30 2015-11-27 21:37:30

Dvoje pacijenata prijavilo je u proteklih mesec dana da je videlo miševe u dispanzerima Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika (ZZZR) u Nišu u EI i Mašinskoj industriji.

Branko Janacković

 

Dok su pacijenti uznemireni pojavom glodara u objektima u kojima bi trebalo da obave preglede, u Zavodu kažu da nema mesta panici, da je odmah obavljena deratizacija te da je higijena na najvišem nivou.

Trudnica Milena Velojić iz Niša kaže da nije mogla da veruje vlastitim očima kada je u hodniku dispanzera Elektronske industrije ugledala miša.

- Čekala sam u hodniku na prvom spratu na redovni pregled kada je miš protrčao hodnikom. Posle nekog vremena, pojavio se ponovo iz jedne susedne kancelarije.

Kada sam ušla na pregled u ordinaciju, pitala sam sestru da li zna da imaju miša u hodniku, a ona je bez ikakve reakcije primila informaciju i rekla: „Ne znam ja o tome ništa. Gde je?!“. Ordinacija u dispanzeru zaista izgleda čisto i sređeno, ali mislim da nije primereno da u objektu u kojem borave ljudi ima miševa, a kamoli u prostorijama u koje trudnice dolaze na pregled. Neprijatno sam bila iznenađena time što sam videla miša, najblaže rečeno, ne bih volela da se to ponovi i da mi se popne uz nogu - kaže Velojićeva.

U Zavodu ističu da je po prijavi da se pojavio miš hitno izvršena deratizacija.

- Prema našem pravilniku, deratizacija se obavlja samo po prijavi da su glodari uočeni. Tako smo posle prijave glavne sestre dispanzera EI izvršili hitnu deratizaciju i taj problem više ne postoji. Nije došlo do narušavanja higijene niti zdravstvenog stanja pacijenata i osoblja - kaže prof. dr Jovica Jovanović, pomoćnik direktora ZZZR Niš za medicinska pitanja.

On kaže da miševa ima svuda i da se takva situacija može desiti u svakom domaćinstvu, kao i u dispanzeru EI, koji je okružen poljima i šumom, što pogoduje glodarima.

- Pre oko mesec dana, pacijent je prijavio da je video miša i u dispanzeru u MIN-u, čije fabričko okruženje takođe pogoduje glodarima. Takođe je odmah obavljena deratizacija, kako predviđa naš pravilnik. Važno je istaći da je naših 11 dispanzera i ambulanti pod stalnim higijenskim nadzorom, kako glavnih sestara, tako i sanitarne inspekcije, koja je više puta obilazila naše objekte i nikada do sada nije dala u svom zapisniku nijednu primedbu zbog narušavanja higijene. Pacijenti mogu biti sigurni da je higijena na najvišem nivou - kaže prof. dr Jovanović.


On objašnjava da prema izveštaju epidemiološke službe Instituta zavoda za javno zdravlje vremenske prilike (vlažnost vazduha, temperatura, kiša) veoma pogoduju pojavi glodara, pa se mogu videti na mnogim mestima u gradu na kojima ih obično nema. Novinar “Alo!” bio je u ambulanti i na licu mesta se uverio da su ordinacije u kojima se pregledaju trudnice opremljene novim inventarom i perfektno čiste.

 

Prve prijave u protekle tri godine

Suzana Kostić, glavna sestra Zavoda, kaže da je u protekle tri godine, od kada je na toj funkciji, ovo prva godina da su se desile dve prijave pojave glodara, i to u kratkom razmaku. - U dispanzeru MIN-a su se pojavljivali i mravi, ali je Institut za javno zdravlje to odmah sanirao, i to dva ili tri puta zaredom - kaže ona.

Expand player
Pogledajte više