Milanka Minić
RINA
Milanka Minić

RINA

Dragačevo, Foto: RINA

Starije dame iz dragačevskih sela, koje pamte i malo drugačija vremena, kažu da su seoske igranke bile najbolje mesto za upoznavanje, a mnoge devojke se sa istih nisu ni vratile kućama, već su pobegle kod mladoženje.

"Upoznaju se na saboru, dogovore po principu "hoćeš me - hoću te" i devojke odu kod momka kao neveste. Važno je bilo da se vole i nije se gledalo čak ni da li ima njivu, stoku i volovska kola, iako je miraz u to vreme bio izuzetno važan", priseća se Milanka Minić.

Milanka Minić

RINA

Dragačevo, Foto: RINA

Često su na igrankama posebno mesto zauzimale provodadžije. Momke i devojke iz prikrajka posmatrale su tetke, strine i merkale ko će se do koga u kolo uhvatiti i ko je kakva prilika.

"Ako momak u kolo uđe do neke devojke, to je odmah bio znak da mu se sviđa. Kad bi dok igramo malo jače mi stegnuo ruku, srce bi mi iskočilo iz grudi", priča Rakila Stojković iz sela Viča.

Još uvek se među starima ispredaju priče o prelima i poselima u Dragačevu, o pravim ljubavima i onim koje to nisu bile. Ni tada nije bilo lako sačuvati svog partnera, ali danas su se po svemu sudeći, druge prepreke isprečile.

"Kako su stigle ove moderne tehnologije, tu ljubavi vise nema. Dokle god oni trljaju po telefonu, a ne po dlanu, ode sve u propast. Nekada je drugačije golicalo nego sad, zato nam je i opao natalitet", kaže kroz osmeh Rakila.

Dakle, ljubav nikad nije bila bez prepreka. Ili su to društvene mreže danas ili miraz nekada, ali uvek se zna da ukoliko je ljubav zaista prava - naći će svoj put bez obzira na sve.

Milanka Minić

RINA

Dragačevo, Foto: RINA