Meso
Alo!/ Masanori Jošida
Meso

Alo!/ Masanori Jošida

Meso, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Prema njihovim rečima, cene prasadi su čak i niže u odnosu na 2019, ali će, prema svim predviđanjima, najpre poskupeti upravo svinjsko meso zbog izvoza koji se planira iz EU u Kinu. Međutim, kako za „Alo!“ navodi agroekonomski analitičar Milan Prostran, poskupljenje svinjskog mesa jeste samo jedan od cenovno-proizvodnih ciklusa u ovoj grani poljoprivrede koji se dešava pre svinjokolja.

Jedete li meso?

 

- Posredi je samo prolazno poskupljenje, a cene bi mogle da se stabilizuju već za dva meseca, kada počinje tradicionalna sezona klanja svinja. Mi smo veliki uvoznici svinjskih polutki od kojih se prave mesne prerađevine, što bi takođe trebalo da smiri tržite. Zbog toga već u decembru i januaru možemo očekivati sniženje cena -navodi Prostran.

Meso

Printskrin

Meso , Foto: Printskrin

Naš sagovornik navodi da se u Srbiji najviše troši živinsko meso, a da je primetna manja tražnja za svinjskim mesom i prerađevinama, čega su proizvođači i te kako svesni.

- Znatno poskupljenje može izazvati samo štetu jer veću cenu ne bi imao ko da plati - zaključuje Prostran. 

Država otkupljuje višak tovne junadi

Vlada Srbije donela je odluku o otkupu tržišnih viškova tovnih junadi kako bi podržala poljoprivredne proizvođače, a za ove namene biće izdvojeno 236 miliona dinara.

Naime, ova odluka doneta je nakon što su odgajivači junadi imali ozbiljne probleme pri izvozu mesa u Tursku. Kako za „Alo!“ objašnjava agroekonomski analitičar Milan Prostran, zbog vrlo male cene otkupa u Turskoj, stvorio se višak od oko 20.000 grla tovne junadi.

Pročitajte još:

Komentari (1)

teslo

14.09.2020 07:56

kod nas nema poskupljenja belgisko holansko gmol nema ukusa mnogo manje jedemo trgovci ne dizu cene.