MATEMATIKA PRED LETOVANJE Kako se kreću cene namirnica u Hrvatskoj, Grčkoj i Crnoj Gori, i gde je NAJPOVOLJNIJI RUČAK

Prilikom odabira mesta za letovanje najviše pažnje se obraća na troškove koji će otići na smeštaj u datom mestu, ali i na troškove koje će odneti hrana i boravak u stranoj zemlji.

Ulcinj, Crna Gora, more, plaža, letovanje
Crna Gora, Foto: Shutterstock/Ilustracija

Budući da se prema rečima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) u ceni semštaja od početka sezone ništa nije promenilo, ukoliko se sad odlučite da letujete u Grčkoj moraćete da izdvojite više novca nego prošle godine. Ipak, ukoliko se odlučite za hrvatsko primorje, biće dovoljna ista količina novca kao i prošle godine, dok je apartmanski smeštaj u Crnoj Gori najpristupačniji.

Ako u toku odmora želite da sami sebi spremate hranu morate imati na umu cenu namirnica. Lokalci u ove tri zemlje navode da je bolje kupovati u velikim marketima, nego malim loklanim prodavnicama jer su cene u velikim "skoro pa kao kod nas". Istraživali smo koje su cene namirnica u marketima poznatih turističkih destinacija.

Konobar sezonski posao more primorje
Ilustracija, Foto: Profimedia

Grčka

Letovanje u Grčkoj će sasvim sigurno koštati skuplje jer su vlasnici apartmana ovog leta podigli cene u proseku za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu, a takođe od 1. januara uvedeno je i plaćanje boravišne takse. Uprkos tome, interesovanje turista se ne smanjuje pa su svi kapaciteti smeštaja uvek popunjeni. Naročito u septembru.

Cene u restoranima i kafićima su slične kao i prethodne dve godine pa tako čuveni giros košta od 2.00 do 3.50 evra, giros porcija 5-8 evra, a suvlaki 2.00-2.50 evra. Za obrok sa pićem u jeftinijim restoranima četvoročlana porodica treba da izdvoji od 40 do 50 evra, dok u onim skupljim obrok košta od 30 do 40 evra po osobi. Takođe, cene u marketima su nešto veće nego na drugim popularnim letovalištima srpskih turista.

Hleb, crni hleb
Hleb, Foto: Shuterstock

Cene osnovnih namirnica (u evrima)

Hleb (0.8), meso (kg) - (4.82), paradajz (kg) - (1.3), tikvice (kg) - (0.75), mleko (l) - (1.15), jogurt (l) - (2.5), viršle (1.21), sir feta (kg) - (5.2), sok (1l) - (2), sladoled (porodični) - (5).

Tako bi za jedan lagani letnji ručak za četvoro bilo bi dobro izdvojiti oko 20 evra.

Hrvatska

Većina apartmana i drugih oblika smeštaja bila je popunjena u toku juna, a je takav slučaj je i sa avgustom, a njihova cena u jeku sezone kreće se od 60 do 80 evra po danu.

Mleko šolja mleka
Mleko, Foto: Shutterstock

Kada je u pitanju hrana, došlo je do promena cena u odnosu na prethodnu godinu pa je za voće potrebno izdvojiti malo više novca nego pre, međutim, postoje nedeljne akcije u velikim marketima gde je cena voća niža.

Svi turisti koji bi voleli da obeduju u restoranima moraće da za picu izdvoje između 5.4 i 8 evra, dok za obrok salate oko 6.5 evra, deserti do 4 do 8 evra, pa četvoričlana porodica za ručak ili večeru u jeftinijem restoranu treba da izdvoji minimum 50 evra.

PRESEDNE IM RUČAK Turisti na putu za more stanu na jagnjetinu, ali sve "plate" SUVIM ZLATOM

Hleb (0.8), meso (kg) - (4.82), paradajz (kg) - (0.7), tikvice (kg) - (0.61), mleko (l) - (0.91), jogurt (l) - (2), viršle (0.53), sir feta (kg) - (4.5), sok (1l) - (1.47), sladoled (porodični) - (3.9).

Za spremanje ručka neophodno je najmanje 15 evra.

Crna Gora

Cene smeštaja u Crnoj Gori povoljnije su u odnosu na Grčku i Hravtsku, a njihova visina se nije mnogo promenila u odnosu na prošlu godinu tako da se cene apartmana kreću od 20 do 50 evra po danu u zavisnosti o kom dobu u sezoni se radi i o kojoj lokaciji.

OBRATITE PAŽNJU! DVA ZNAKA UKAZUJU NA OPAKU BOLEST Pušači su najugroženiji, svima preti užasno oboljenje!

Namirnice nisu znatno skuplje nego u Srbiji, posebno što se u velikim marketima mogu pronaći proizvodi srpske proizvodnje čija cena nije preterano viša nego na našem tržištu.

Kako bi jedna četvoročlana porodica ručala u restoranu neophodno je izdvojiti od 40 evra pa naviše.

TRAGEDIJA na Velikoj plaži u Ulcinju!

Hleb (1), meso (kg) - (3.9), paradajz (kg) - (0.75), tikvice (kg) - (0.75), mleko (l) - (0.75), jogurt (l) - (1), viršle (1.19), sir feta (kg) - (3.5), sok (1l) - (0.9), sladoled (porodični) - (2.85).

PIJANA IZAZVALA TRAGEDIJU Vozila suprotnom trakom pa UBILA ČOVEKA

Za ručak koji biste sami napravili prilikom letovanja na crnogorskom primorju potrebna je relativno ista svota novca kao i na Hrvatskom.

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

 • Korisnik: Pero
  17/08/2018 - 14:56
  Za nas standard Bugarska je majka mara.
 • Korisnik: Djuro
  17/08/2018 - 13:17
  Najlepse je provesti odmor na nekoj destinaciji u Srbiji.Provereno.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi