Hitna pomoć
Alo!/ Masanori Jošida
Hitna pomoć

Alo!/ Masanori Jošida

Hitna pomoć, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Ovo potvrđuju i zvanični podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), po kojima je subjektivan osećaj da je napolju pet do devet stepeni više nego što je zvanično izmereno.

Vrućina

Alo!/Nenad Vujanović

 

Tako je u Beogradu u 13 sati temperatura bila 28 stepeni, ali je subjektivan osećaj kao da je 34, a slično je i u Novom Sadu (27/32), Kikindi (28/35), Kragujevcu (28/35), Nišu (28/35)... Najteže je u Leskovcu, gde se zvanična temperatura (29) i subjektivan osećaj (38) razlikuju za čak devet stepeni!

Kiša koja je danima padala prouzrokovala je povećanu vlažnost vazduha, koja i te kako utiče na subjektivni osećaj vrućine. To potvrđuje i vlažnost vazduha od čak 66 odsto u Leskovcu, odnosno 55 procenata u Beogradu. Sa druge strane, u Sjenici je temperatura 24 stepena, a zbog vlažnosti vazduha koja je "samo" 44 odsto, osećaj je kao da je 26 stepeni, dakle svega dva stepena.Kako je ranije izjavio meteorolog Đorđe Đurić, građanima ovo vreme može teže da padne nego skoro 50 stepeni u Egiptu.

 - U pustinji su temperature 50 stepeni, a vlažnost izrazito niska, svega pet odsto. Baš zbog toga, takve temperature se lakše podnose nego kada je kod nas 30 stepeni i 50 posto vlažnosti vazduha - rekao je Đurić. Sparina, inače, utiče da se čak i zdravi ljudi lošije osećaju. O hroničnim bolesnicima da i ne govorimo, pa ne čudi što i lekari Hitne pomoći imaju mnogo posla ovih dana.