plaža
Shutterstock
plaža

Shutterstock

plaža, Foto: Shutterstock

Za odlazak u Grčku, Tursku, Crnu Goru, Bugarsku, pa čak i Egipat, neće biti potrebno testiranje - potvrdio je Aleksandar Seničić, direktor JUTE (Nacionalna asocijacija turističkih agencija).

On je objasnio da će na ulazu u pomenute zemlje biti merenje temperatura i poštovanje socijalne distance kako bi turizam zaživeo u prepoznatljivom obliku.

- Bitno je da vodimo računa, o smeštajnim objektima da li će se puniti do kraja. Švedski sto je ove godine kao takav nemoguć zbog okupljanja velikog broja judi. Doručak će biti služen standardno za stolovima, a ono što može da predstavlja problem jeste smanjen kapacitet hotela ili smanjen obim prevoznih sredstava - dodao je Seničić.

Aleksandar Seničić

Medija centar

Aleksandar Seničić, Foto: Medija centar

Ako se razbolite na moru, ne postoji osiguranje koje zbog proglašene pandemije pokriva ovu vrstu bolesti. Važno je da turisti znaju da standarnda polisa osiguranja pokriva kompletnu negu do momenta kada se dijagnostifikuje da imate korona virus, čak i testiranje koje bi se obavilo na licu mesta.

Ako se razbolimo, gde se ide u karantin?

- Postoji još procedura koje treba da se uspostave. Da li će turista biti vraćen u svoju zemlju u karantin ili će se to sprovoditi na destinaciji na kojoj se nalazi, mislim da je to verovatnije, da će biti u karantinu u zemlji u kojoj se nalazi - istakao je Seničić.