BISERKI SU LEKARI REKLI DA ĆE BITI SLEPA DO KRAJA ŽIVOTA Legla ispod moštiju Kozme i Damjana, uzviknula "Joj, izgoreše mi oči", onda se desilo čudo koje se i danas prepričava!

Kozma i Damjan su celog života isceljivali bolesne, ali izgleda da i dan danas čine čuda

 

Crkva
Crkva, Foto: Alo!/ Dejan Briza

* Veruje se da na ovaj praznik ne bi trebalo raditi teške fizičke poslove

* Bez preke potrebe ne treba izlaziti iz kuće

* U kalendaru Srpske pravoslavne crkve Sveti Kozma i Damjan, odnosno Sveti Vrači, nisu upisani crvenim slovom i nije obavezan post

Stvoreni svet predstavlja veliko čudo Božije, a ukoliko ozbiljnije i celovito pristupimo tajni ko smo to mi ljudi na ovoj zemlji, onda se neminovno suočavamo sa istinom da je čovek najveće čudo vaseljene, jer je stvoren po liku i podobiju Božjem.

Nekadašnji nastojatelj manastira Zočište na Kosovu, Jovan (Jelenkov), govori, za mnoge, o neobjašnjivom fenomenu' čuda koja se događaju u pravoslavnim svetilištima.

- U manastiru Svetih vrača Kozme i Damjana u Zočištu bio sam svedok svakodnevnih čuda koja su se dešavala ispred moštiju ovih svetitelja. Nevoljnici raznih nacionalnosti i vera dobijali su potpuno ili delimično isceljenje, bez obzira od koje vrste bolesti su bolovali. Slepi, nemi, gluvi, nepokretni, bezdetni, epileptičari, posednuti (đavoimani), leprozni i drugih duševnih i telesnih bolesti nakon pročitanih molitvi ili samo boravkom ispod moštiju Svetih vrača ustajali su zdravi. Na primer Biserka Jovanović iz Prištine mi je lično pričala svoj slučaj isceljenja od slepila. Naime, ona je legla podno moštiju kao slepa i usnula kako joj dvojica mladića (Sveti Kozma i Damjan) bacaju vatru u oči, trgla se iza sna i povikala: 'Jaoj, izgoreše mi oči!' njen suprug, koji je tu stajao, prišao je uzbuđen pitavši je šta se to s njom događa, ona je rekla da vidi odnosno da je progledala. Lekari kojima se sutradan obratila su bili zaprepašćeni jer po njihovim dijagnozama ona je trebalo da ostane slepa do kraja života. Gde Bog deluje, menja se uobičajeni prirodni poredak.

Veruje se da na ovaj praznik ne bi trebalo raditi teške fizičke poslove i da bez preke potrebe ne treba izlaziti iz kuće.

U kalendaru Srpske pravoslavne crkve Sveti Kozma i Damjan, odnosno Sveti Vrači, nisu upisani crvenim slovom i nije obavezan post, a slave se dva puta godišnje - 14. jula kada je umro Kozma i 14. novembra kada je umro Damjan.

BONUS VIDEO: Boba Živojinović dužan Palmi

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi