Krizni štab korona virus
alo.rs
Krizni štab korona virus

alo.rs

Krizni štab korona virus, Foto: alo.rs

Prenos obraćanja iz Palate Srbija možete pogledati na Alo.rs.

 

Republika Srbija, 1. maj, 15 časova

U Republici Srbiji je do 15 časova 1. maja 2020. godine, registrovano 9.205 obolelih od korona virusa, testirano je 91.551, u poslednja 24 časa 5.906 od čega 196 novih slučajeva. Preminulo je 185 ljudi, šestoro u poslednja 24 časa. Hospitalizovano je 2.375 pacijenata, od čega 65 na respiratoru, dok je 1.379 njih izlečeno od virusa COVID-19.

Statistika koronavirusa u zemlji

Alo.rs

Statistika koronavirusa u zemlji, Foto: Alo.rs

NEMA OKULJANJA

Imunolog doktor Srđa Janković apelovao je na građane da se okupljaju.

- Ukoliko počnemo sa okupljanjima, sve ovo što smo do sad radili, može da bude uzalud. Mere su olakšane, ali okupljanje više od dvoje ljudi koji nisu iz istog domaćinstva nije dozvoljeno - kaže Janković.

Srđa Janković

printscreen

Srđa Janković, Foto: printscreen

Preko leta će u saradnji sa stanovništvom biti sprevedena istraživanja kako bi se utvrdilo stanje kolektivnog imuniteta.

KOLEKTIVNI IMUNITET

Epidemiolog doktor Predrag Kon najavio je da će prva studija biti sprovedena već krajem maja, a tokom jula i avgusta i dodatne kako bismo imali kompletnu sliku stanja kolektivnog imuniteta stanovništva u Srbiji. Kon tvrdi da virus više ne cirkuliše u populaciji.

Na pitanje kako komentariše veliki broj preminulih svaki dan, Kon kaže da je naajveći broj smrtnih slučajeva povezan sa ulaskom korona virusa u gerontološke centre.

- Smrtni slučajevi nastupaju nakon dve do tri nedelje od zaražavanja pacijenta - kaže Kon.

Predrag Kon

Printscreen

Predrag Kon, Foto: Printscreen

MERE DALE REZULTAT

Vučić je na konferenciji, nakon sastanka sa kineskom ambasadorkom u Srbiji Čen Bon, rekaoda je jedini problem gerontološki centar u Nišu, i da nam i dalje umiru stariji, i da je to jedina muka.

- Jako nam je važan zato ovaj dan u karantinu, a vidim da im kineski lekari klimaju glavom - kazao je Vučić.