Lepo vreme, Beograd, grad, trg Nikole Pašića
Alo!/Marko Đoković
Lepo vreme, Beograd, grad, trg Nikole Pašića

Alo!/Marko Đoković

Lepo vreme, Beograd, grad, trg Nikole Pašića, Foto: Alo!/Marko Đoković

Osim toga tokom ove nedelje zbog košave i u Srbiji ćemo imati saharsku prašinu, koja će već danas prekriti nebo iznad delova Španije, Francuske, Švajcarske, južne Italije, Malte i ostrva u zapadnom Mediteranu.

Pročitajte još:

 

Zbog svega ovoga, kako objašnjava meteorolog iz "Weahther2Umrella" Đorđe Đurić dolazi usled delovanja različitih ciklona u isto vreme.

Narušiće se delovanje anti-ciklona i doći će do postepenog pada pritiska jer se sa mediterana priblizava ciklon. Takođe ove nedelje će biti najjači udari vetra koji su se desili ove sezone - navodi Đurić.

U ponedeljak nas tako očekuje jaka košava koja bi prema prognozi RHMZ trebalo da traje sve do petka, 26. aprila.

Kako prognoziraju meterolozi RHMZ, u tom peridu u košavskom području i na planinama, duvaće umeren i jak južni i jugoistični vetar, povremeno sa udarima olujne jačine. Košava će biti najjača u utorak, 23. aprila, kada se na jugu Banata očekuju i orkanski udari vetra.

Deca, park

Alo!/ Rajko Ristić

Deca, park, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Prema rečima Đurića, Vršac će biti na meti najjačih udara košave.

U ponedeljak se očekuje i jutarnja pojava mraza u južnom i centralnom delu Srbije, ali ne toliko opasna za poljoprivrednike kao što je bila prethodnog dana. Maksimalna dnevna temperatura kretaće se od 20 do 25 stepeni, dok će posle podne biti prisutno pojačanje jugoistočnog vetra, tako da se u noći između ponedeljka i utorka očekuje pojava tog jakog vetra u košavskom području.

Noć između ponedeljka i utorka odlikovaće i prolazno naoblačenje sa pljuskovima i grmljavinom koje dolazi sa jugozapda.

Pročitajte i ovo:

 

U utorak i sredu pesak iz Sahare i u Srbiji

U utorak i sredu usled jakog strujanja pod uticajem ciklona iz Sahare doći će do pojave velike količine peska, a to će se najbolje videti u delovima gde će biti kiše, pri čemu će voda biti zamućena, žućkaste boje.

- Najbolje ćemo videti na staklima od automobila kako će biti zaprljana posle kiše žućkastom bojom - kaže Đurić.

Od srede stabilizacija vremena

Već od srede i četvrtka sledi novi porast temperature pri čemu će se temperatura u sredu kretati oko 25 stepeni, a u četvrtak maksimalna dnevna biće prognozirana je od 24 do 28 stepeni Celzijusovih.

Veliki petak i 30 stepeni!

Za predstojeće praznike i Veliki petak možemo se radovati pravom letnjem vremenu sa temperaturom oko 30 stepeni kako u glavnom gradu tako i u ostatku Srbije.

- U petak možemo da očekujemo temperature čak do 30 stepeni, međutim već krajem dana stiže nam novo naoblačenje koje će se tokom noći razviti i uzrokovati pojavu pljuskova sa grmljavinom. Ipak, ono što je bitno jeste da prestaje košava koja će najgora biti u utorak - dodao je Đurić.

Vreme za Uskrs

Za vikend ćemo imati mali pad temeprature u odnosu na letnju temepraturu petka, ali to ne znači da nas čeka ponovo loše vreme.

Naprotiv u subotu ćemo uživati sa maksimalnih 22 stepena pri čemu će doći do uspostve severozapadnog strujanja vetra.

Sve u svemu možemo biti sigurni da će približne temperature u Srbiji zadržati i da ćemo uživati u lepom vremenu za dane preznika.