Leto, vrućina, sunce
Alo!/Vladimir Marković
Leto, vrućina, sunce

Alo!/Vladimir Marković

Leto, Foto: Alo!/Vladimir Marković

U isto vreme, u ovom 172. danu u godini, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima, saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković".

Crkva, običaj, svetac

Tanjug/Filip Krainčanić

Na dan početka leta obdanica je najduža, a noć najkraća. Kako Sunce u Beogradu toga dana izlazi u 4 časa i 51 minut, a zalazi u 20 časova i 27 minuta, obdanica će da traje 15 sati i 36 minuta, a noć svega 8 sati i 24 minuta.

Nasuprot uobičajenom mišljenju da je leti Zemlja najbliža Suncu, ona je tada najdalja od njega i u tzv. afelu će biti 6. jula u 00 časova i 10 minuta.

PROČITAJ JOŠ:

Za stanovnike severne Zemljine polulopte leto počinje u onom trenutku kada je pravac severnog dela Zemljine ose najbliži Suncu. Toga dana visina Sunca iznad horizonta, u podne je najveća tokom godine.

U istom trenutku za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima.

Hitna pomoć

Alo!/Rajko Ristić

Ali ni tamo nije pretežno hladno zbog velikog udaljavanja od Sunca, već zbog toga što je južni nebeski pol najudaljeniji od Sunca.

Zato Sunce u podne tog dana dostiže najmanje moguće visine tokom godine. Naravno da hladnoći doprinosi najkraća obdanica, a na trećem mestu je po uticaju i pomenuto najveće udaljenje Zemlje od Sunca, napominje se u saopštenju.