Aleksandar Vučić i Angela Merkel
Predsedništvo Srbije

 

Aleksandar Vučić i Angela Merkel

Predsedništvo Srbije

Aleksandar Vučić i Angela Merkel, Foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije u nedelju putuje u Berlin, predviđen susret sa kancelarkom Nemačke. Očekuje se da ponovi stav da neće biti dijaloga ako Priština ne ukine takse na robu iz Srbije i BiH

Nastavak dijaloga sa Prištinom nije moguć dok se takse na srpsku robu ne ukinu u potpunosti. Takođe, za Beograd ne bi bilo sporno da suspenduje akciju "otpriznavanja" tzv. Kosova ukoliko bi u istom trenutku kosovske vlasti uvele moratorijum na zahteve da "Kosovo" bude primljeno u međunarodne organizacije.

Očekuje se da bi ove stavove, kao čvrstu poziciju Srbije, predsednik Aleksandar Vučić trebalo da prenese nemačkoj kancelarki Angeli Merkel. Šef države će u nedelju biti u Berlinu, a još nije poznato kada će se, tokom dvodnevne posete, sresti sa najmoćnijom damom Starog kontinenta. Planirani su i brojni bilateralni sastanci sa nemačkim domaćinima, tako da neće biti preskočene ni ekonomske teme.

Na susret sa Merkelovom, koji je dogovoren prošlog meseca, Vučić će otići u situaciji kada je očigledno da premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti za svoju politiku održavanja taksa ima pouzdan oslonac baš u Berlinu, kao i u Parizu. Dok se, na drugoj strani, našao na udaru američke administracije koja zahteva potpuno i bezuslovno ukidanje tarifa i koja je, kako tvrde prištinski mediji, preduzela prve ekonomske "kaznene" korake prema vladi u Prištini.

Poznato je da je Nemačka najveći protivnik ideje korekcije granica kao konačnog razrešenja kosmetskog čvora, ali nije jasno koja je njihova pozicija po pitanju odmrzavanja dijaloga i stvaranja preduslova da se on uopšte nastavi.

Angela Merkel

Tanjug/AP

Angela Merkel, Foto: Tanjug/AP

Sa Kurtijem su se u utorak sastali savetnici francuskog predsednika i nemačke kancelarke, Emanuel Bone i Jan Heker, a kakve su mu poruke preneli Kurti nije obelodanio. On, pri tome, tvrdi da informacija da su SAD blokirale sredstva iz programa "Milenijum čelendž korporejšen" nije potvrđena i u utorak je izjavio da ne negira mogućnost da SAD uvedu sankcije Prištini, ali i da ne veruje da će se to dogoditi.

Bone i Heker su u utorak razgovarali i sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem koji je za razliku od Kurtija saopštio da je - razočaran.

- Ništa novo na sastanku sa izaslanicima. Ništa o liberalizaciji viza, bez novih ideja za dijalog, bez ohrabrenja za EU perspektivu. Prazna obećanja - napisao je Tači na "Tviteru".

Komentarišući situaciju na "Kosovu", američki senator, republikanac, Dejvid Perdju poručio je na "Tviteru" da američke snage više od dve decenije pomažu u održavanju mira između Kosova i Srbije i da sada Kosovo mora da uradi svoj deo i ukine sve carine nametnute Srbiji.

- Ako Kosovo nije potpuno posvećeno miru, SAD bi trebalo da preispitaju svoje prisustvo tamo - izričit je Perdju, čiji je tvit na svom profilu preneo i Ričard Grenel, specijalni izaslanik za dijalog predsednika Donalda Trampa.

Grenel je, inače, u utorak u razgovoru sa članom Predsedništva DSK, Skenderu Hiseniju poručio da "Amerika ne može da zaštiti Kosovo od Kosova, od neodgovornog ponašanja vlade i njenih lidera". Kako je objavio Hisini, Grenel je dodao da SAD ne može da nastavi da troši stotine miliona dolara na vojnu i drugu pomoć i projekte, u zemlji u kojoj vlada radi protiv interesa svojih građana".

Angela Merkel

Tanjug/AP

Angela Merkel, Foto: Tanjug/AP

Premijerka Ana Brnabić zahvalila je u utorak Americi i Trampovoj administraciji na doslednom sprovođenu onog što kažu kada je reč o ukidanju taksa na srpsku robu, ocenivši da je to potpuno transparentna i predvidljiva politika. Istovremeno, Brnabićeva je pozvala EU da jasnije kaže koja je njena politika prema taksama.

Stav senatora Dejvida Perdjua da bi SAD trebalo da preispitaju svoje prisustvo na "Kosovu" ukoliko se ne ukinu takse, podržao je u utorak najstariji sin američkog predsednika Donalda Trampa, Donald Tramp mlađi.

- Slažem se. Na Kosovu ima 650 američkih vojnika. Vreme je da ih vratimo kući - napisao je on "Tviteru".

AMERIČKA AGENCIJA "BLOKIRALA" KURTIJA

KAO opomenu vladi Aljbina Kurtija zbog odbijanja da ukine takse, kako tvrde mediji u Prištini, SAD su u ponedeljak blokirale tranšu od 50 miliona dolara investicija, iz programa koji iznosi 200 miliona, američke agencije "Milenijum čelendž korporejšn".

Ova agencija, kako se može pročitati na njihovom sajtu, osim sa tzv. Kosovom u našem regionu sarađuje i sa Albanijom. Sebe predstavljaju kao nezavisnu agenciju koja pomaže vođenje borbe protiv globalnog siromaštva, koju je osnovao Kongres SAD 2004. godine.

 

Komentari (1)

Nes

11.03.2020 00:16

Nemacka je ostala neprijatelj Srbije i u 21 veku. Nemacki politicari treba prvo da se izvinu Srpskom narodu za genocid . Sada to rade na perfidan nacin. Ne mogu da se pomire za sve ono sto su Srbi njima uradili braneci svoju otadzbinu u I I II svetskom ratu. Nemcima i pored dva izgubljena rata nije dosta. Samo znam da treci ne bi oni preziveli. Pametno je I jednom dosta.