Snežana Jovanović
Printscreen
Snežana Jovanović

Printscreen

Snežana Jovanović, Foto: Printscreen

Ne samo da je moguće da neko ima koronavirus a da mu test bude negativan već je moguće da taj test bude više puta negativan a da pacijent ima obostranu upalu pluća. Kako objašnjava Snežana Jovanović, direktorka laboratorije „Vatreno oko“ do lažno negativnih rezultata testova dolazi ako se uzorak ne uzme na vreme, ako je transport neodgovarajući ili ukoliko se uzme manja količina uzorka. 

U Srbiji se rade PCR, antigenski i serološki testovi na koronavirus. Svaki od njih ima svoju senzitivnost i specifičnost, a koji će se raditi pacijentu koji ima simptome koronavirusa odlučuje lekar u kovid ambulanti na osnovu kliničkog pregleda, biohemijskih analiza i rendgenskog snimka pluća.

- Dakle, dijagnoza se ne postavlja samo na osnovu laboratorijskih testova već na osnovu kompletnog pregleda, kliničke slike i drugih analiza. Znam za nekoliko pacijenata koji su imali čak i obostranu pneumoniju, a da im je tri puta PCR test bio negativan“, rekla je Jovanovićeva i objasnila da je to zato što se virus kratko zadržava u gornjim respiratornim putevima.

Jovanovićeva kaže da do lažno negativnih rezultata dolazi ako se uzorak ne uzme na vreme, ako je transport neodgovarajući, ukoliko se uzme manja količina uzorka ili ukoliko se uzme neodgovarajući uzorak.

- Evo, sada čitamo da se veća količina virusa ne nalazi u nazofaringsu, nego, recimo, u stolici i urinu i duže se izlučuje - istakla je ona.

Na dan uradimo 2.500 testova

Snežana Jovanović ističe da je kapacitet laboratorije „Vatreno oko“ 2.500 PCR testova dnevno.

- Mi smo prošle nedelje radili 3.200 uzoraka dnevno zahvaljujući tome što smo dobili još dve PCR mašine, pa je to išlo malo brže - rekla je Jovanovićeva.

U privatnim laboratorijama samo serološki testovi

Jovanovićeva je objasnila da serološko testiranje nema smisla raditi posle pojave prvih simptoma jer se kod većine ljudi antitela razvijaju šestog ili sedmog dana od pojave simptoma. U privatnim laboratorijama, kako je naglasila, moguće je raditi samo serološke testove.