Konferencija za štampu
Printscreen
Konferencija za štampu

Printscreen

Konferencija za štampu, Foto: Printscreen

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 371 osobe od kojih je 131 pozitivno i 240 negativno na novi korona virus.

Do 15 časova, 28. marta 2020.godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 2086 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Lončar je kazao da su preminuli žena sa Infektivne klinike i muškarac iz Niša.

On je apelovao na građane da poštuju mere Vlade i dodao da je dolazeći na konferenciju video nikad više ljudi na ulicama i u parkovima.

"Kad god izađete i imate kontakt sa nekim, znajte da ste najozbiljniji kandidati da dobijete koronavirus, a onda i mogućnost najozbiljnijih komplikacija", navodi Lončar.

Zlatibor Lončar

Printscreen

Zlatibor Lončar, Foto: Printscreen

On navodi da će vikendom biti produžen policijski čas.

"Vikendom policijski čas počinje u 15 časova", najavio je ministar Lončar, a rešenje je, prema njegovim reima, izolacija.

Što se tiče opreme, ministar navodi da u ovom trenutku postoji dovoljno.

"Nemojte samo da preskačemo stvari, hajde da ne dođemo do toga, stalno pričamo o posledicama, jedino ako smo odgovorni možemo ovo da sprečimo", navodi on objašnjavajući da tada i da imamo "svu opremu sveta" ne može mnogo toga da se uradi.

Predrag Kon

Alo.rs

Predrag Kon, Foto: Alo.rs

Epidemiolog dr Predrag Kon je o rigoriznijim merama rekao da će stav epidemiologa uvek biti da se kontakti spreče i zahvalio se državi što je stala iza struke.

"I dalje je struka na tome da se kontakti moraju zaustaviti, ako ne mogu drugačije onda rigoroznim merama", kaže dr Kon.

Prema rečima dr Darije Kisić Tepavčević najbolje bi bilo kada bi se svi zatvorili u kuće.

"Znamo da se život i u ovakvim okolnostima mora odvijati, zato i nisu tako rigorozne mere od početka, ali ako ne shvatimo svoju ulogu onda neće biti drugog izbora", rekla je Kisić Tepavčević.

Darija Kisić Tepavčević

Printscreen

Darija Kisić Tepavčević, Foto: Printscreen

Pacijenti koji imaju i minimalne tegobe bi trebalo bi da kontaktiraju izabrane lekare, a oni sa ozbiljnim tegobama da se jave specijalizovanim COVID-19 bolnicama, kako bi se testirali.

"Svako sa ozbiljnim tegobama da se javi u nadležnu zdravstvenu ustanovu", navodi dr Stevanović.

"Da bi se smrt povezala sa koronavirusom moraju da se ispune neki uslovi", navodi Lončar objašnjavajući zašto muškarac iz Šapca zvanično nije žrtva koronavirusa, iako su mediji o tome pisali.

Goran Stevanović

Tanjug/Slobodan Miljevic

Goran Stevanović , Foto: Tanjug/Slobodan Miljevic

Na pitanje kako komentariše izjavu SPC da neće biti prekida pričešćivanja on navodi da će se slušati stav struke i u tom slučaju.

"Izuzetno poštujem sve, vernik sam i idem u Crkvu, ali sprovodi se ono što kaže struka da bi zaštitili ljudski životi, ne idemo ni manje ni više od onoga što oni kažu", objasnio je.

Zlatibor Lončar

Printscreen

Zlatibor Lončar, Foto: Printscreen