Injekcija vakcina
Shutterstock
Injekcija vakcina

Shutterstock

Injekcija vakcina, Foto: Shutterstock

- Vakcina će biti obavezna za zdravstvene radnik, ljudi koji rade u komunikaciji sa drugima, hroničnim bolesnicima, posebno ćemo o njima voditi računa, Država će se truditi da obezbedi dovoljne količine dobre vakcine koja će biti dostupna svakom. Batut sabira sva mišljanja, pedijatara lekara raznih specijalnosti i na osnovu njihovih zahteva, donosi odluku. Jedina institucija koja može da donese tu odluku i da naporavi raspored vakcinacija je Batut. To je regulisano zahtevom i ustanovom - rekao je ministar zdravlja i dodaje: 

- Ceo svet je u jednoj vrsti borbe, da dođe do vakcine, što bolje pozicije kada počne vakcinisanje. Najbitnija je bezbednost pacijenata i efikasnost leka. Ono što je bitno, struka je ta koja određuje da li će vakcina biti obavezna ili ne, u zavisnosti od osobina vakcine. Vakcina će biti preporučena, posebno za ljude koji su visokorizični, pre svega mislim na zdravstvene radnike, koji su u kontaktu više nego ostali. Posebno ćemo o njima voditi računa, država će se truditi da uradi sve da dobijemo dovoljno količina i da bude dostupna svima.

Zlatibor Lončar

Printskrin

Zlatibor Lončar, Foto: Printskrin

- Postoji institut za javno zdravlje "Batut" koji sabira sva mišljenja i na osnovu zahteva i mišljenja lekara - rekao je ministar i dodao da će jedino "Batut" moći da donese odluku o vakcinaciji. Na osnovu zahteva i mišljenja sa Batuta ćemo postupati, jedini mogu da donesu odluku i oni prave raspored vakcinacije. Sve je regulisano zahtevom i propisanim uslovima. Mi ćemo ispoštovati sve što je propisano zakonom i građanima ćemo da obezbedimo tu vakcinu što je pre moguće - završio je ministar.

Ministar Zlatibor Lončar je naglasio da još uvek nema registrovane vakcine koja je prošla sve testove.

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 8.349 osoba, njih 359 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, preminulo 10 lica.

Prema poslednjim informacijama "Batuta" i Minstarstva zdravlja, na respiratorima se nalazi 190 pacijenata, što je najviše od početka epidemije korona virusa u našoj zemlji.

Kako je istakao dr Goran Stevanović, prvi čovek Infektivne klinike u Beogradu, skoro trećina pregledanih pacijenata poslednjih dana zahteva hospitalizaciju.

Na drugoj strani, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je potvrdio da u Beogradu ima dovoljno mesta za nove pacijente, pa čak i da se u prestonicu šalju pacijenti iz Šapca.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Goran

20.07.2020 17:44

A da donesete pravilnik o kvalitetu i dozvoljenom sadrzaju vakcina pre nego sto pocnete da razmisljate o uvozu vakcina?